5 år efter: skriver Hasse software til Aarhus Universitets teleskoper til SONG konstellationen
5 år efter - hvad laver de i dag?
Portrætserie af ATU | Midts Årgang 2011
I år er det 5 år siden, at ATU Midts første årgang – Årgang 2011 – gennemførte ATU-programmet og lidt efter blev studenter.
Vi har heldigvis kontakt med rigtigt mange af vores tidligere elever, og de melder sig også altid på banen, når vi har brug for dem; til at være studielivsmentorer for en ny årgang ATU’ere, til at vise os rundt, når vi besøger universiteter i London, Cambridge og Oxford, eller når vi har brug for dem på anden vis.
Det værdsætter vi utroligt meget.
Men hvordan er det så gået den allerførste årgang fra ATU Midt 5 år efter?
Det vil vi i den kommende tid give et indblik i, og vi vil derfor præsentere mindre portrætter fra en række af ATU-alumnerne fra Årgang 2011.
Vi starter med Hasse, der afsluttede ATU-forløbet i 2014, og som blev student fra Tørring Gymnasium samme år.
Hasse læser i dag på sit 5. år på Aarhus Universitet. Hasse læser en kandidat i astronomi, og han står over for at skulle skrive sit speciale.
Da Hasse skrev sit bachelorprojekt om Aarhus Universitets første satellit, Delphini-1, blev han en del af crewet til missionen. Delphini-1 er en lille cube-satellit på 10x10x10cm – næsten som 4 dåser sodavand.
Formålet med missionen er at lære om, hvordan man planlægger og udfører en satellitmission - alt fra kommunikation og til at tage billeder til automatisering af processor. Delphini-1 tager billeder med et 3 megapixel kamera, som svarer til et kamera i en 10 år gammel mobiltelefon.
Den indsamlede viden og erfaring skal bruges i fremtiden på mere videnskabelige missioner.
Hasse bruger meget af sin studietid på at hente data og billeder ned fra Delphini-1 gennem en antenne, som står på et tag på Aarhus Universitet.
Hasse er netop gået i gang med sit speciale.
Aarhus Universitet har fået midler til at bygge det næste skridt i SONG konstellationen, som er en samling af teleskoper rundt omkring i verden. Hasse koncentrerer sig om et teleskop i Australien, og han skal skrive med sit speciale skrive den software, som skal bruges til at kommunikere mellem teleskopet i Australien og en server i Danmark.
Hasse ser forhåbningsfuldt frem til, at han måske får lov at komme med til Australien, når den software, han har skrevet, skal testes på det rigtige teleskop.
Hasse ved, at arbejdet omkring specialet vil komme til at fylde en del i den kommende tid, men han fremhæver, at Delphini-1 er gået hen og er blevet hans lille hjertebarn, som han altid vil finde tid til at være involveret i.