
Fællesskab, fremtid og forandring: ATU | Midt: Sommercamp 2025
– Fem dage med viden, venskaber og visioner for en verden i udvikling
Sommercamp 2025 💚
"Jeg forstår nu, hvad ATU mener med 'et godt fællesskab'. Det har jeg lært af jer, og det vil jeg tage med mig videre i livet for at vise andre, hvad fællesskab virkelig kan være," sådan sagde én af ATU'erne, Nazem, til sommercampens festmiddag den sidste aften.
Fra søndag den 29. juni til torsdag den 3. juli var små 150 elever fra alle Region Midtjyllands gymnasie- og Hf-skoler samlet til sommercamp på Akademiet for Talentfulde Unge | Midt.
Sommercampens faglige del blev åbnet med en forelæsning af Tonny Brems Knudsen fra Aarhus BSS, der gav et indblik i FN’s rolle og muligheder i en verden, der tegnes af skiftende verdensordener.
Herefter tog Mads Nygaard og Jwan Osman over og gav et indblik i uledsagedes flygtningebørns liv i Danmark ved at fortælle om nogle af de personlige beretninger, der kan læses i bogen De uledsagedes bog.
Søndag aften blev faciliteret af den frivillige forening At Være Ung, der faciliterede samtalespillet Giv de unge ordet for ATU’erne, der igennem samtaler lærte hinanden bedre at kende.
ATUMUN stod for, at alle sommercampens deltagere prøvede kræfter med internationalt diplomati, når de skulle være med til gennem et FN-rollespil at behandle emnet ”Safeguarding journalist” som repræsentanter for forskellige lande.
Ekskursioner:
ATU’erne var i løbet af sommercampen fordelt på 4 forskellige ekskursioner, som blandt andet havde til hensigt at sætte perspektiver og horisonter på den viden, de tilegner sig i deres skolegang og vise nogle af de karrieremuligheder, de kan se frem til inden for Region Midtjylland, samtidig med, at ATU’erne på ekskursionerne også fik indblik i meget specialiseret viden på de respektive ekskursioner.
På ekskursionen Klimaets stemme – bæredygtige muligheder besøgte ATU’erne først ingeniørvirksomheden Afry, der havde sammensat et inspirerende program, hvor ATU’erne fik indblik i hverdagen som ingeniør i en virksomhed, der blandt andet arbejder med bæredygtige klimaløsninger og muligheder med kunstig intelligens. Herefter gik turen til Klimatorium – Danmarks Internationale Klimacenter, hvor ATU’erne udover at gå på opdagelse i udstillingen og se på kystsikring i Lemvig, fik et indblik i Klimatoriums store arbejde med at bringe forskellige aktører; offentlige, virksomheder, borgere og forskere, sammen for at skabe bedre løsninger på klimaudfordringerne.
På ekskursionen En dag på kanten af livet – og fremtiden besøgte ATU’erne Regionshospitalet Gødstrup – et af Danmarks nyeste og mest avancerede hospitaler. Her fik de et unikt indblik i, hvordan sundhedsvæsenet balancerer mellem høj teknologi og menneskelig omsorg. Gennem rundvisninger og praksisnære simulationer oplevede de, hvordan alt fra kirurgiske robotter og datadrevne beslutningsstøttesystemer til patientnær innovation spiller en central rolle i fremtidens sundhedssektor. Ekskursionen satte fokus på det tværfaglige samarbejde, der skal til for at sikre et stabilt og bæredygtigt sundhedsvæsen – og inspirerede til refleksion over de mange karriereveje, som findes i en sektor i hastig udvikling og med et stigende behov for unge, engagerede kræfter.
På ekskursionen Kan fisk være nøglen til verdens fremtidige fødevarebehov? besøgte ATU’erne den internationale virksomhed BioMar, der er blandt verdens førende producenter af bæredygtigt fiskefoder. Her fik ATU'erne et indblik i, hvordan moderne fødevareproduktion kan forenes med global ansvarlighed og grøn omstilling. Gennem oplæg, rundvisning og gruppearbejde blev ATU’erne introduceret til den nyeste forskning i akvakultur, optimering af foderproduktion og de teknologiske løsninger, som gør BioMar til en central aktør i udviklingen af bæredygtige alternativer til konventionel fødevareproduktion. Ekskursionen gav samtidig perspektiver på arbejdet i en global virksomhed og på, hvordan biologi, teknologi og innovation spiller sammen i fremtidens fødevareløsninger.
På ekskursionen Finansiering og iværksætteri dykkede ATU’erne ned i den verden, hvor idéer bliver til virksomheder, og hvor økonomisk forståelse er afgørende for at skabe bæredygtig forretning. Først gik turen til Vestjysk Bank, hvor ATU'erne fik indblik i bankens rolle i opstartsfasen – fra vurdering af forretningsplaner til finansiering af nye initiativer. Herefter fortsatte dagen i Innovatorium, et dynamisk miljø for iværksættere og startups. Her mødte ATU’erne iværksættere, hørte om deres rejser og arbejdede selv med at designe inspirerende co-working spaces. Ekskursionen gav både faglig viden og praktisk indsigt i, hvordan innovation og forretningsudvikling går hånd i hånd i moderne iværksætteri.
På sommercampens næstsidste dag blev ATU’erne samlet til en hel temadag om fremtidens sundhedsvæsen, arrangeret i samarbejde med Health, Aarhus Universitet.
Efter en tankevækkende introduktion ved prodekan Lise Wogensen Bach, blev deltagerne fordelt på fem højt specialiserede workshops, der gav perspektiv på sundhedsvæsenet anno 2040.
Her blev der dissekeret griseøjne og analyseret sundhedskommunikation, eksperimenteret med organoider og talt om, hvordan data og maskinlæring kan redde liv.
ATU’erne fik også mulighed for at mærke smertesystemet på egen krop og blev klogere på nervernes rolle i både akut og kronisk smerte.
Alle workshops satte fokus på tværfaglighed, samarbejde og innovation som uundgåelige byggesten i fremtidens sundhedsløsninger.
En dag med både teori, praksis og masser af spørgsmål – for fremtidens sundhedsvæsen kræver nysgerrige hoveder og mod til at tænke nyt.
Sommercampens sidste forelæsning gav Hans Kjeldsen, professer i astrofysik fra Aarhus Universitet til sommercampens store interesse og fornøjelse.
Tak til alle oplægsholdere og forskere for at åbne laboratorier og indsigter for sommercampens ATU'ere,
Den sidste aften gav Nazem også alle sine nye ATU-venner denne opfordring:
"Vis verden - og vis skæbnen - at der er noget i jer, som ikke kan forklares. Noget særligt som kun I ved findes."
Og han satte også et par ord på, hvordan det havde været at lære alle de andre ATU’ere bedre at kende under sommercampen; ”Jo, bedre jeg lærte jeg at kende, jo mere håbefuld blev jeg for fremtiden.”
Håbefulde er vi også for fremtiden, når vi ved, at I på et tidspunkt træder ud i den kære ATU’ere, men for nu vil vi nøjes med at takke jer for en skøn sommercamp og ønske jer en god sommer. 💚