Spring over, hvor gærdet er højest
Rektor ved Aarhus Universitet Brian Bech Nielsens tale til årgang 2015 ved diplomoverrækkelsen 11. januar 2018
Kære forældre. Kære gæster. Og ikke mindst: Kære talenter.
Jeg vil starte med at citere én af vor tids mest anerkendte troldmænd, den kendte Professor Albus Dumbledore, der også var rektor. Han har engang sagt:
- Det er vores valg i livet, der gør os til dem, vi er. I langt højere grad end vores medfødte evner.
I dag fejrer vi ikke kun jeres åbenbare talent. Vi fejrer frem for alt, at I har truffet det valg, at jeres talent ikke skal være en sovepude; men et springbræt. Vi fejrer, at I har valgt nysgerrigheden, kreativiteten og fordybelsen. I en tid, der ellers er fyldt med alle mulige andre fristelser.
Det vil jeg gerne sige tak for. Både til jer unge talenter. Men også til jeres forældre. Og til jeres undervisere, der har støttet jer i jeres jagt på ny viden. Jeg vil også gerne udtrykke en særlig tak til Akademiet for Talentfulde Unge|Midt for hvert år at give nye hold af talentfulde unge fantastiske muligheder for at udvikle deres talent og modne deres ambitioner for fremtiden. Det er et vigtigt arbejde til gavn for vores samfund, og fortjener fuld anerkendelse fra os alle.
I disse år taler især politikere og erhvervsledere meget om det, de kalder disruption. De taler om, at vi – og måske især I unge mennesker – skal forberede jer og og os på et samfund i stadigt hastigere forandring. Et samfund, hvor fremtiden bliver så dramatisk anderledes, at de ting vi lærer i dag, kan være forældede i morgen. Ind imellem bliver budskabet leveret med en kraft, så man næsten kan høre dommedagsbasunerne i det fjerne.
Det får mig til at tænke på en historie om én af de største forskere nogensinde – og i modsætning til professor Dumbledore, så har ham her faktisk levet i virkeligheden – nemlig Albert Einstein. En studerende kom engang ind på hans kontor og udbrød:
- Hr. professor! Spørgsmålene til vores eksamen er de samme som sidste år!
Hvortil Einstein svarede:
- Det er fuldstændig rigtigt. Men i år er alle svarene anderledes.
Einstein vidste nemlig af egen erfaring, at vores viden hele tiden udvikler sig – at vi bliver klogere. Han var faktisk selv en af dem, der var med til at ændre vores verdensbillede meget voldsomt for omkring 100 år siden.
I videnskabens verden er disruption ikke noget nyt. Det er det i øvrigt heller ikke i resten af verden. Og vi er her jo stadigvæk - så ro på. ’Forandring fryder’, lyder en gammel talemåde. Så hvorfor ikke se morgendagen i møde med forventning i stedet for bekymring
Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at noget af det, vi lærer, bliver forældet med tiden.
Da jeg gik i gymnasiet, var lommeregneren så småt på vej, men den var alt for dyr. Så vi lærte at bruge en regnestok i stedet for. Et særdeles elegant instrument, der lynhurtigt kunne give den øvede svaret. Men den lærdom bruger ingen af min årgang i dag. Forældet viden, men også et kært minde.
Der er heldigvis også ting, som aldrig går af mode.
- Evnen til at arbejde hårdt.
- Viljen til at nå sine mål
- Samt især nysgerrighed og lysten – denne umættelige lyst til at lære noget nyt.
De kvaliteter har I bevist, at I besidder.
Så nu vil jeg godt lave en aftale med jer. Hvis I lover at holde godt fast i evnen til at arbejde hårdt, viljen til at nå jeres mål og lysten til at lære, (så skal I da videreuddannes og gerne på universitetet),s å lover jeg til gengæld, at vi vil gøre alt hvad vi kan for at sikre de rammer, den undervisning og den forskning, der er nødvendig for, at I og andre talentfulde unge kan udfolde jeres potentiale.
Som jeg ser det, er det universiteternes og andre uddannelsesinstitutioners vigtigste samfundsopgave. Vi skal inspirere, udfordre og udvikle de unge mennesker, som kan og vil. Ikke mindst dem, der kan og vil mere end gennemsnittet. Dem, som drømmer om at komme helt op på internationalt topniveau inden for det fag, som de brænder for.
Det gælder ikke kun dem, der drømmer om at blive forskere. Det gælder også dem, der gerne vil være ingeniører, software-udviklere, læger, kunsthistorikere, antropologer, psykologer, erhvervsledere og sidst men ikke mindst undervisere. Uanset hvor jeres talent ligger, så skal vi som samfund sætte pris på, at I udnytter det og lader det folde sig ud i fuldt flor.
Det vigtigste er, at I vedbliver med at være nysgerrige og til stadighed udfordrer jer selv.
I er alle sammen smarte nok til at regne ud, hvordan man springer over, hvor gærdet er lavest.
Men I har også vist, at I godt ved, at man oftest får langt mere ud af at forsøge sig, der hvor gærdet er højest.
Jeres indsats fortjener respekt. Derfor er det også en ære at skulle overrække jeres beviser lige om lidt. I skal være stolte, jeres forældre skal være stolte, Akademiet for Talentfulde Unge skal være stolt – ja, vi skal alle være stolte på denne dag.
Tak for indsatsen. Tak for de valg, I har truffet. Og hjerteligt tillykke med dagen!