Tale af Hans Peter Dalsgaard Hansen

Talent er ikke bare noget, man er. Talent er noget man kan udvikle med højt engagement og en sprudlende interesse for et givent fag. Jeg tror vi har mange forskellige interesser i denne sal i dag, men jeg er sikker på, at engagementet og motivationen er enorm hos alle.

Talent, det skal forstås og anerkendes, og som Trine siger, er det svært at opnå i vores respektive gymnasier, hvor emnet akademisk talent ofte bliver lagt på tabuhylden.

Men der bliver ikke lagt noget på hylden her. Hos ATU har vi haft mulighed for at være i et forum hvor det lige er det nemmere, at få anerkendelse og forståelse. Det har været en fantastisk oplevelse, at møde ATU’er med en helt anden interesse, men med det engagement som ligger til grund for jeres viden om jeres emne.

Det var en fornøjelse at være på International Camp, hvor Oxford og Cambridge University blev vurderet og set i øjnene af nogle af Danmarks skarpeste studerende.

Derudover har utallige besøg på Folkeuniversitetet udfordret os med emner lige fra Thomas Piketty til kræftens gåde, hvilke nærmest uden besvær blev forstået og yderligere diskuteret.

ATU har derudover taget os med rundt på de videregående uddannelser. Og med mange talenter, som har interessen delt i to lejre, har det uden tvivl været et privilegium at få uddannelserne ind under huden, inden uddannelsesvalget skal træffes.

Men det bedste ved ATU har været vores fantastiske fællesskab, som uden tvivl har været en af faktorerne til at dette har været en succes. Det har ikke været de faglige seminarer alene, som har været grunden til, jeg synes det har været fedt at være en ATU’er. Men det har været det sociale sammenhold, som er blevet stiftet på så kort tid.

Det er blandt andet en af de ting, som jeg kommer til at savne ved ATU, sammen med den intellektuelle summen ved maden, og den gymnasium-kendte stilhed efter lærerens spørgsmål, som her er blevet udskiftet med et hav af hænder og meninger.   

Men som Trine rigtigt påpeger, er vores ”sportsgren” en smule tabubelagt.

Men jeg kan med god tro kalde jer for en faglig elite.

En elite som i fællesskab er blevet klogere på sig selv og sit medmenneske.

ATU vil efterlade en helt række elitestuderende i et stort og stærkt netværk. Det er et netværk, jeg i særdeleshed glæder mig til at udnytte. Det er et netværk bestående af kommende specialister inden for næsten hvert eneste fag, hvilket man ikke finder mange andre steder.

Men nu er det vores eget ansvar at forbedre os som talenter. Vi skal passe godt på vores talent og gå efter præcis det vi er gode til og brænder for. I ATU har vi lært, at man skal lade andre gøre hvad de er gode til, på den måde rykker vi os mest. For det er først, når vi trækker på hinandens styrker, at det bedste resultat fremstår! Fra Trine og mig skal lyde et stort tillykke til os alle.