Gør vi nok for de dygtigste elever?

Akademiet med i Gadens Parlament på DR2

Af: Svend Thorhauge

Tirsdag deltog Akademiet for Talentfulde Unge i Gadens Parlament på DR2 live fra Holme skole ved Højbjerg i Aarhus. Dagens spørgsmål var, om vi gjorde nok for de dygtigste elever. Debatten kom vidt omkring, og Thor Möger Pedersen havde i begyndelsen en dialog med Mathias Egekvist, der er elev på Akademiets årgang  2012, og som fremhævede at ”Det er også virkelig synd, at man har fået den her attitude med, at de bedste elever ikke behøver at bliver rykket mere, så de bedste elever ikke får den udfordring, som de behøver. Jeg har selv været lidt at en stræber og havde nogle lærere, som virkelig prøvede.  Men de havde ikke overskud til det.  Jeg håber lidt på, der kan differentieres lidt mere, så vi, der kan følge skoleundervisningen har nogle ligesindede at dele undervisningen med”.

Thor Möger Pedersen spurgte Mathias, om ikke det var bedre at bruge de sparsomme ressourcer på dem, der har svært ved det, så de kunne få lært at læse, skrive og regne?

”Jeg synes helt sikkert, det er godt, vi har fokus på dem, der virkelig har det svært ved det, men jeg synes også, også det er vigtigt, de talentfulde får mulighed for at udvikle sig længere, end det, der er standarden”. Slog Mathias fast.

Debatten forsatte rundt omkring jantelov og mere konkurrence i undervisningen og hen imod afslutningen indskød Svend Thorhauge, projektleder på Akademiet, at det var forkert at tale om de to procent svageste i den ene ende af en skala og de to procent stærkeste i den anden, men at der var tale om en normalfordeling, hvor vi lige nu favoriserede en stor gruppe i midten og lod de andre i stikken.

Se eller gense udsendelsen HER