Vi går i dybden på Arts

Den posthumane horisont - kan og vil mennesket overskride sig selv?

Af Josefine Smith, Horsens Statsskole, og Svend Thorhauge, ATU

Mandag aften åbnede vi kalenderåret med et fordybelsesseminar for 1. årgang. Mads Rosendahl Thomsen, der er studieleder på litteraturvidenskab på Aarhus Universitet, gav os en grundig indføring i forholdet mellem tekst og virkelighed med særlig fokus på, hvordan vores forståelse af mennesket udvikler sig med teknologien og hvordan vi samtidig kan se menneskebilledet i litteraturen forandre sig. I det følgende kan I læse, hvordan aftenen blev oplevet af Josefine Smith fra Horsens statsskole.

***

Der er tegnet et anderledes program for dagen i dag. Et program, der ikke som normalt dekreterer en konkretiseret, ny substans, der i løbet af fire timer skal konsumeres, bearbejdes og læres. Dagens program er anderledes, fordi det lægger op til, at mange fag og kundskaber arbejder sammen for at kunne skabe en kvalificeret og saglig dialog omkring det at være menneske. Og det bliver alsidigt.

På Akademiet for Talentfulde Unge kommer der unge med mange forskellige akademiske baggrunde. Naturvidenskabelige, samfundsfaglige, sproglige, erhvervskundskab. Den diversitet giver mening i dag. For når det drejer sig om biologisk etik og diskussionsoplægget dikterer at man spørger sig selv og hinanden om, hvornår man stopper med at være menneske, så er ingen enkeltstående akademiske kompetencer fyldestgørende. Men det kan samarbejdet mellem disse være. For nej, vi gik ikke fra Sciencelokalerne den dag med en følelse af at kende svarene på de stillede spørgsmål. Men jeg tror, vi gik der fra med en følelse af afklarethed, i kraft af en styrket bevidsthed. Bevidstheden om, at talent ikke kun handler om evnen til at kunne sætte to streger under facit hver gang. Men i høj grad også om at lytte og lade sig inspirere af hinanden, at have respekt for hinandens holdninger. For ny viden kan bygges i fællesskab. Værktøjerne er simple: konversation og et miks af faglighed.