Sommercamp 2012!

Så er årets (og Akademiet for Talentfulde Unge – Region Midts første) sommercamp vel overstået, og det har været en uge fuld af spændende foredrag, engagerende aktiviteter og - selvfølgelig – masser af hygge.

Campen startede ud søndag klokken 17, hvor eleverne blev indlogeret i undervisningslokaler på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Derefter var der aftensmad og EM-finale for dem der ville – resten spillede bold og hyggede sig udenfor i det gode vejr.

Mandag morgen gik det så løs med de akademiske aktiviteter. Sten Schaumburg Møller – jura professor og ekspert i menneskerettigheder – holdt et tre-timers foredrag for eleverne om menneskerettighedernes historie, betydning og de problemer der kan opstå, når kravet om universelle menneskerettigheder støder sammen med de enkelte staters behov for selvbestemmelse.

Frokostpanik og Villemoesisk one man show 

Over middag, og efter frokosten, som efter nogen logistisk panik blev fragtet til Fysisk Kantine og indtaget dér i stedet for i Matematisk kantine, hvor eleverne ellers har holdt til hele campen, men som netop denne dag var optaget af 250 landbrugskonferencedeltagere, var det tid til at deles: hold 1 gik på Steno Museet til en clicker workshop om den svære krop, og hold 2 lavede en enzymkinetik øvelse på Institut for Molekylærbiologi og Genetik. Tirsdag eftermiddag byttede holdene rundt, således at alle fik besøgt både Steno og Molekylærbiologi. Forinden om formiddagen tirsdag, havde eleverne for alvor fået én på opleveren, da Lektor i ledelse Nils Villemoes fra Aarhus School of Business havde taget dem på en tavlebaseret tour de force - fuldstændig uden manuskript, vel og mærke - gennem de sidste 1000 års historie, med udgangspunkt i vore dages økonomiske krise.  ”Når sandheden skal frem, står den mellem linjerne” lød den umiddelbart kryptiske titel på hans foredrag, men da de tre timer var gået, stod Villemoes budskab alligevel lysende klart tilbage: leg, udforsk og tænk ud af boksen. Og tag ansvar for dit eget liv.

Liv på Mars?

Efter anden omgang af besøgene på Steno Museet og Molekylærbiologi, og efter indtagelse af det obligatoriske overdimensionerede stykke kage fra Matematisk kantine, oprandt tirsdagens sidste akademiske programpunkt: Lektor Per Nørnberg fra Institut for Geoscience fortalte i godt en times tid om NASA’s Marslander Cusiosity og de opdagelser som man har gjort vedrørende Mars udvikling, klima og mulighederne for at rejse dertil i nær/ fjern fremtid (det viste sig hurtigt, at det sidste er langt det mest sandsynlige. Bemandede rumfærger til Mars bliver der ikke tale om i den nærmeste fremtid).

FN-rollespil, fest og farvel

Efter den overdådige aftensmad – forplejningen i Matematisk kantine har i det hele taget været i top – skulle eleverne forberede en tale til onsdagens FN-rollespil, hvor de – igen i hold – skulle forsøge at løse konflikten i Mellemøsten. Hold 2 lagde ud med rollespillet klokken 9 onsdag formiddag, mens hold 1 begav sig af sted til IT-byen på Katrinebjerg, hvor to studerende fra Datalogisk Institut stod parat til at udfordre dem med en Robotworkshop samt en introduktion til World Robot Olympiad. Efter frokosten byttede holdene, og klokken 18.30 oprandt så tiden for den meget efterspurgte ATU-fest, med festmiddag i Matematisk kantine komplet med en ikke-alkoholisk velkomstdrink og underholdende indslag og konkurrencer foranstaltet af eleverne. Hvor længe festen blev ved vides ikke med sikkerhed, men det var nogle klatøjede elever, der torsdag morgen mødte op til morgenmad. Til slut var der kun evaluering og oprydning tilbage, og så var Talentakademiets sommercamp 2012 forbi, og de 54 elever kunne rejse hjem fulde af oplevelser og med et – for manges vedkommende – gedigent søvnunderskud.

 Se billeder fra campen under billedgalleri.