Seminar J: Lighed for loven, offentlig myndighedsudøvelse og internationale menneskerettigheder
Fordybelse på samfundsvidenskab
Vi går i dybden med menneskerettighederne og den juridiske videnskab. Med os har vi Nick Storm Stausholm, cand.jur., PhD, Juridisk Institut, BSS, Aarhus Universitet.
Efter dansk ret er danske forvaltningsmyndigheder (stat, kommuner og regioner) bundet af et lighedsprincip, når de træffer afgørelser i forhold til borgerne. Som udgangspunkt gælder, at ”det lige skal behandles lige”. Danske myndigheder må kun forskelsbehandle borgerne, f.eks. tildele en ydelse til én borger og nægte samme ydelse til en anden borger, hvis forskelsbehandlingen sagligt kan begrundes inden for formålet med lov, der giver myndigheden kompetence til at træffe afgørelse (et ”rationalitetskrav”).
En del af de afgørelser, der træffes af danske myndigheder, er imidlertid omfattet af internationale menneskerettighedskonventioner
Som eksempel kan nævnes, at den danske Højesteret har slået fast, at sygehuse lovligt kan nægte gratis fertilitetsbehandling med kunstig befrugtning til patienter, der er ”uforklaret barnløse”, medens patienter med andre fertilitetsdiagnoser omvendt tilbydes gratis kunstig befrugtning. Højesteret begrundede dommen med, at forskelsbehandlingen var sagligt begrundet i sundhedslovens formål (rationalitetskravet), herunder i sygehusledelsens adgang til at prioritere de økonomiske ressourcer, den havde til rådighed, sammenholdt med den ringere udsigt til succesfuld behandling, som kendetegnede patienter med diagnosen "uforklaret barnløse" . Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har imidlertid slået fast, at adgangen til fertilitetsbehandling er omfattet af forskelsbehandlingsforbuddet i Menneskerettighedskonventionen
Program
10.00: Velkomst
10.05: Oplæg ved Nick Storm Stausholm, Jur., Ph.D., Juridisk Institut, BSS
10.50: Pause
11.00: Oplæg fortsat
11.45: Frokost
12.30: Gruppearbejde
13.00: Opsamling i plenum
13.30: Tak for i dag
Nick Storm Stausholm forsker i almindelig forvaltningsret, det vil sige de almindelige regler, der gælder i forholdet mellem borger og forvaltning. Nick Storm Stausholm blev færdig som Ph.D i maj 2015 med en afhandling om offentlige myndigheders mulighed for at regulere borgernes retsforhold med "hjemmelavede" regler. Nick Storm Stausholm arbejder aktuelt på et post.doc.-projekt om internationale anti-diskriminationsreglers betydning for forholdet mellem danske myndigheder og borgerne. Projektet er finansieret af Det Frie Forskningsråd og løber frem til maj 2017.
Nick Storm Stausholm har undervist i statsforfatningsret og forvaltningsret på den juridiske bacheloruddannelse på Aarhus Universitet siden henholdsvis september 2007 og februar 2008. Nick Storm Stausholm arbejdede som advokatfuldmægtig hos Lett Advokatfirma fra juni 2010 til marts 2012.
Generelt om fordybelsesseminarerne
Fordybelsesseminarerne er struktureret således, at der er 9 seminarer, som I skal vælge 4 af. Der vil være ét fordybelsesvidenskab på Sundhedsvidenskab (HE), hvor I vil kunne vælge mellem forskellige fagområder, og der vil være to fordybelsesseminarer på Naturvidenskab (ST), hvor I ligeledes vælger mellem en ræke fagområder. Både VIA University College, Humaniora (Arts) og Samfundsvidenskab (BSS) udbyder to fordybelsesseminarer i henholdsvis Aarhus og Herning.
Vi anbefaler meget, at I ikke lader geografi, men interesse afgøre jeres valg mellem de forskellige muligheder.
Som udgangspunkt vil der kun være plads til, at I vælger 4 af de 9 tilbud, men når vi har set fordelingen, kan det godt være, vi åbner for, at man kan tilmelde sig et ekstra.
Formål
Formålet med seminaret er, dels at introducere deltagerne til den betydning, som den accelererende udvikling af menneskeretlige forskelsbehandlingsforbud har for offentlige myndigheders muligheder for lovligt at forskelsbehandle borgerne, dels gennem gruppebaserede case-analyser at lade deltagerne forholde sig kritisk til konsekvenserne af denne udvikling.
På baggrund af en introduktion til nogle centrale domme fra både danske domstole og den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vil deltagerne blive bedt om at diskutere, om de to tilsyneladende forskellige målestokke for forskelsbehandling (hhv. det danske rationalitetskrav og det menneskeretlige proportionalitetskrav) medfører en reel forskel i beskyttelsen af borgernes ret til lighed for loven.e.
-
Antal deltagere140
-
TypeObligatorisk