Sproget i spændetrøje
Sproget i spændetrøje
v/Michael Ejstrup, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Skoler og medier har i flere hundrede år brugt københavnsk som rettesnor for rigtigt og forkert dansk; uden at skelne klart mellem skrift og tale. Skriftsproget er 300 år gammelt, og det håndhæves grundig. Det styres af blandt andre af et statsfinansieret Sprognævn og Danmarks Radio, som især i perioden fra 1950 til 2000 er lykkedes med at normere og kontrollere det danske talesprog eftertrykkeligt.
I tidens løb har snart tysk, snart fransk, snart engelsk været leverandører af sprogligt gods – alt efter hvem vi i perioder har været mest optaget af at ville ligne. Ord med tryk på sidste stavelse som chauffør og generøs er franske, ord med forstavelserne be-, ge-, er- og for- er tyske, og ord med w som første lyd som weekend og wire er engelske.
Globaliseringen har måske gjort os klar til se sprognormeringen fra 1950-2000 som udemokratisk. Måske er vi ligefrem ved at være klar til at tage pænt imod fornyelser som bedte, holdte og forpligtige; for slet ikke at tale om wallah, lol og perker...
Kom med til et underholdende indspark i det danske sprog med forskningschef i sprog Michael Ejstrup, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Seminaret afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet Aarhus
-
Antal deltagere10
-
TypeValgfri