The making, keeping and losing of memory
The making, keeping and losing of memory
Foredrag ved professor Richard Morris, The University of Edinburgh, United Kingdom
Professor Richard Morris is the latest receiver of the greatest prize in brain research, The Brain Prize. In the lecture, he will talk about the research that led to him being awarded the prize.
The lecture is taught in English/Foredraget afholdes på letforståeligt engelsk.
Content of the lecture
Richard Morris er belønnet med The Brain Prize 2016, da han har bidraget til afgørende viden om, hvordan menneskehjernen bærer sig ad med at huske, lære og navigere.
Dybt inde i midten af hjernen sidder hippocampus; to små områder formet som søheste. Hippocampus er hjernens indlæringsportal – det er den, der gør, at mennesket kan lagre informationer.
Richard Morris har givet os ny viden om, hvordan nervecellerne i hippocampus samarbejder og har dermed givet grundlaget for at forstå, hvordan mennesket bærer sig ad med at huske. Sløret er således løftet for, hvordan hjernen kan ændre sig gennem erfaring, og gøre det muligt for os at lære nyt og at tilpasse os vores omgivelser. Forskningen har givet os bedre redskaber til at forstå alvorlige sygdomme som depression, epilepsi og stofafhængighed.
Vi ved nu mere om, hvordan forbindelserne mellem hjernecellerne i hippocampus – de såkaldte synapser – kan styrkes ved gentagen stimulation. Fænomenet kaldes langtidspotentiering, da det kan fortsætte uendeligt. Forskerne har beskrevet mekanismerne bag fænomenet og har vist, at det er langtidspotentieringen, der er selve grundlaget for at kunne lære, huske og navigere i omgivelserne.
Forskernes resultater viser, at hjernen ikke er statisk, men plastisk – det vil sige, at hjernen kan håndtere og tilpasse sig nye indtryk og hændelser. Plasticitet giver hjernen mulighed for at reorganisere sig efter en beskadigelse – som for eksempel efter en blodprop eller ved pludselig blindhed.
Hør mere i DR’s radioprogram Hjernekassen fra juni 2016.
*OBS: Foredraget starter kl. 19.00, men billetten er bortfaldet ved fremmøde efter kl. 18.45. Afkrydsning sker i nærheden af elevatoren på etagen på samme niveau som søen.
Seminaret afholdes i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus.
Er der livestreaming, du kan tage til, som er tættere på end Søauditorierne i Aarhus, så er du velkommen til det. Du må så ikke tilmelde dig her på siden, men du skal efter foredraget skrive til anne@ungetalenter.dk, at du har været til foredraget, og det vil så blive registreret på din aktivitetsoversigt.
Se i øvrigt, hvilke andre byer The making, keeping and losing of memory afholdes i her.
-
Antal deltagere100
-
TypeValgfri