Kvantecomputeren

Aarhus Universitet, Søauditorierne, Wilhelm Meyers Allé, bygning 1250
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2016 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 20. februar 2017 - 12:00

Kvantecomputeren

Foredrag ved professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Hvis du tror, at kvantecomputere kun er fremtidsdrømme og tankespin, så duk op til dette foredrag. Efter en intro til kvantefysikkens verden vil du høre om en ny ”kvanterevolution”, som udvikler teknologier, der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener.

Atomernes og molekylernes mikroskopiske verden er styret af kvantefysikken, som er meget forskellig fra beskrivelsen af fysikfænomener i vores dagligdag: atomare partikler er tilsyneladende flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater.

Kvantefysikken revolutionerede fysikken og rystede mange fysikere i deres verdensbillede i starten af det 20. århundrede, men dens forudsigelser er afprøvet med stor præcision i alle områder af fysikkens og kemiens verden.

I foredraget vil du få en introduktion til kvantefysikken, og herefter vil du høre om en ny ”kvanterevolution”, som åbner perspektiver for teknologier, som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel. EU har netop tildelt 1 mia. euro til udvikling af kvanteteknologier, og i Danmark er ingeniører og fysikere – i et nystartet industrielt initiativ til 80 mio. kr. – allerede i fuld gang med at udvikle og markedsføre teknologier, der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener.

Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere, som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid. I foredraget vil du høre, hvordan de virker, og hvad de kan bruges til. Fx sælger det canadiske firma D-Wave allerede kvantecomputere, der kan løse specielle opgaver, og Google, IBM og det kinesiske it-firma Alibaba er i skarp konkurrence om udviklingen af endnu kraftigere kvantecomputere.
 
Du kan for øvrigt selv prøve at styre atomers kvantefysiske bevægelse, hvis du downloader det gratis spil 'Quantum Moves' til smartphones og tablets på App Store eller Google Play. I foredraget vil vi se, hvordan de mange mio. spillere af 'Quantum Move' hjælper forskerne ved Aarhus Universitet med udviklingen af deres kvantecomputer.
 
Læs mere i artiklen 'Computerspil tæmmer atomernes verden' fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab'.
 

*OBS: Foredraget starter kl. 19.00, men billetten er bortfaldet ved fremmøde efter kl. 18.45. Afkrydsning sker i nærheden af elevatoren på etagen på samme niveau som søen.

Seminaret afholdes i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus.

 

Er der livestreaming, du kan tage til, som er tættere på end Søauditorierne i Aarhus, så er du velkommen til det. Du må så ikke tilmelde dig her på siden, men du skal efter foredraget skrive til anne@ungetalenter.dk, at du har været til foredraget, og det vil så blive registreret på din aktivitetsoversigt.

Se i øvrigt, hvilke andre byer Kvantecomputeren afholdes i her.

 

  • Antal deltagere
    45
  • Type
    Valgfri