Seminar C: Introduktion til School of Science and Technology
I samarbejde med Aarhus Universitet gennemfører vi denne dag en introduktion til School of Science and Technology.
Program
16.00: Velkomst
Sted: lokale: 1243 – 1245 (samme sted som altid).
Plenum: Velkomst og ultrakort præsentation af fakultetet Science and Technology: ”Hvad er det for et sted du er kommet til?”
16.10: Mød en studerende og en forskerstuderende
Plenum: Oplæg ved en studerende og en ph.d.-studerende, som vil præsentere deres arbejdsområder.
"Ingen Organdonor? Så gror jeg bare mine organer selv!, ved studerende Julie Hostrup
Kan du forestille dig en verden, hvor der fremstilles kunstige og naturtro organer i sygehusenes laboratorier? En verden hvor man kan erstatte en syg eller ødelagt lever med en ny lever, som er blevet dyrket i et reagensglas?
En gren af nanoteknologien kaldet tissue engineering beskæftiger sig med, hvordan dette kan blive muligt og undersøger, hvordan vi kan bruge stamceller til at gro selv de avancerede organer.
Vi skal se på, hvordan forskerne har grebet den udfordring an, hvordan man kan bruge stamceller styre udviklingen af forskellige organer, og ikke mindst diskutere, om det overhoved er noget forskerne skal bruge tid på – Er der en grænse for, hvad forskerne skal have lov til at udvikle?
Nanoetik – tværfagligt arbejde ved ph.d.-studerende Julie Rasmussen
"Nanoetik er et meget tværvidenskabeligt felt hvor vi analyserer og vurderer nanoteknologiens etiske problemstillinger. I dette arbejde har vi brug for viden om både nanoteknologien og dens muligheder samt viden inden for etik og filosofi. Hør om hvordan man kan kombinere naturvidenskab og humaniora og bliv klogere på hvad etik er og hvad der er specielt ved netop nanoetik."
17.15: Ny by, nyt studium – nyt liv ved studerende Mie Sørensen
Sted: Lokale: 1243 – 1245 (samme sted som altid).
17.50: Aftensmad
18.30: Tre workshops
Du har på forhånd valgt dig ind på en af de tre mulige workshops - A, B eller C – når vi har spist, følges I med workshopholderne ud i de lokaler, I skal være i.
Du modtager et link til valg af workshop pr mail. Tilmelding til workshops skal ske senest mandag den 18. marts kl. 12.00.
A: Shortest Path problem, v. PhD studerende Jacob Grauenkjær Thomsen
Datalogi handler blandt andet om problembeskrivelse og problemløsning. Hvordan beskriver vi et problem? Hvordan finder vi en løsning? Og hvordan beskriver vi løsningen? Behandlingen af disse spørgsmål repræsenter dele af den datalogiske disciplin på universitetsniveau. Vi vil sammen prøve at finde den korteste vej mellem to punkter på et kort. Dette problem løses for eksempel hver gang I benytter bilens GPS eller finder vej på Google Maps.
B: Exoplaneter og søgen efter liv i rummet, ved studerende Daniel Thaagaard Andreasen
Præsentationen vil handle om exoplaneter, der er planeter om andre stjerner end Solen. Exoplaneter er det foretrukne sted, at lede efter liv uden for vores eget Solsystem. Jeg vil komme ind på hvordan vi kan observere exoplaneter i det ydre rum, og hvordan vi leder efter liv på nogle af disse eksoplaneter.
C: Design af nye lægemidler, ved ph.d.-studerende Anne Laustsen
Lægemiddeludvikling er en meget tidskrævende og kostbar proces. Det tager typisk 10-15 år at udvikle et nyt lægemiddel fra idé til produkt - en proces der ofte koster mere end én milliard dollars. Kravene til de enkelte lægemidler er stadigt stigende, og der er således et voksende behov for effektivisering af selve udviklingsprocessen. En del af den praktiske proces i lægemiddeludviklingen kan i dag erstattes af computerberegninger. Man har nu mulighed for, på relativt kort tid, at undersøge kemiske stofbiblioteker indeholdende mere end én million stoffer ved hjælp af computere. Ved brugen af disse virtuelle metoder er det altså muligt at forudsige potentielle lægemidlers virkning på forskellige målmolekyler i kroppen og derved optimere selve designprocessen af ny medicin. Hvordan foregår denne udvikling af nye lægemidler? Hvordan undersøges og optimeres specifikke interaktioner mellem lægemidler og målmolekyler?
19.45: Afrunding og tak for i dag
20.00: Kom godt hjem!
-
TypeObligatorisk