Grønlands indlandsis

Aarhus Universitet, Søauditorierne, Wilhelm Meyers Allé, Bygning 1250
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2019, 2018 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
1-årigt
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 16. november 2020 - 12:00

v/Nicolaj Krog Larsen, professor i kvartærgeologi, Globe Institute, Københavns Universitet og v/David Lundbek Egholm, professor i geofysik, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og gemmer stadig på mange hemmeligheder. Hør om forskernes nylige fund af meteorkrater under isen, og om den globale opvarmnings påvirkning på indlandsisen – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 
 
Vi hører ofte i medierne, at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål, du får belyst under foredraget.
 
Du får også indsigt i, hvornår Indlandsisen blev dannet, og hvordan Grønland så ud, før isen kom. Hør endvidere om, hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber udnytter forskerne blandt andet, at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.
 
Forskerne har i de senere år løftet sløret for, hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt, at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om, hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 
 
Hør afslutningsvis om, hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 

 


Seminaret afholdes i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus og livestreames i flere byer.

Seminaret begynder kl. 19.00, men billetten er bortfaldet ved fremmøde efter kl. 18.45. Afkrydsning sker i nærheden af elevatoren på etagen på samme niveau som søen.

Er der livestreaming, du kan tage til, som er tættere på end Søauditorierne i Aarhus, er du velkommen til det. Du skal ikke tilmelde dig her på siden, men efter foredraget skrive til karoline@atumidt.dk, at du har været til seminaret, og det vil blive registreret på din aktivitetsoversigt.

 

  • Antal deltagere
    20
  • Type
    Valgfri