Storpolitiske kriser – mellem krig og fred

Ingen krig
Aarhus Universitet, bygning 1530, lokale G122, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2024, 2023, 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
1-årigt
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Torsdag, 24. april 2025 - 12:00

v/Martin Ammitsbøll Husted, lektor, cand.mag. i historie, filosofi og samfundsfag.

Forståelsen af storpolitiske kriser er et af de afgørende aspekter i studiet af international politik, idet det netop er i selve krisesituationen, at det afgørende valg mellem krig og fred træffes.

Internationale kriser er ofte kulminationen på flere års tiltagende spændinger mellem stater, men de kan også opstå pludseligt og komme bag på beslutningstagerne. Fælles for internationale kriser er dog, at selve krisesituationen sætter statsledere under et voldsomt pres, hvor stress og uvidenhed påvirker dem, og hvor modstridende interesser diskuteres intenst. Både fortidens og nutidens kriser og krige opstår i samspillet mellem disse bagvedliggende spændinger og akutte situationer, som på den ene side presser beslutningstagerne for at finde en løsning, men på den anden side også tilbyder en mulighed for at udnytte krisen.

Hør om, hvordan statsledere, rådgivere og militærtopfolk i krisesituationen forsøgte at bedømme modpartens reaktion, hvordan kommunikationen mellem parterne blev opfattet og til tider kritisk misforstået, og hvordan krigs- og fredsfortalerne i en storpolitisk krisesituation kæmpede for hver deres politik.

Forelæsningsdagen belyser disse krisesituationer gennem inddragelsen af en række teoretiske tilgange til forståelsen af internationale kriser og tager udgangspunkt i tre storpolitiske kriser med afgørende betydning for det 20. århundredes historie: Julikrisen i 1914, Augustkrisen i 1939 og Cubakrisen i 1962.

Martin Husted er forfatter til bogen 'På kanten af krig' (Historia).

  • Antal deltagere
    20
  • Ansvarlig
    RSN
  • Type
    Valgfri