Seminar I: Fordybelsesworkshops på naturvidenskab og ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet

Aarhus Universitet - der er forskellige mødesteder afhængigt af workshops, se under den pågældende workshop, hvor du skal møde op
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Søndag, 13. august 2023 - 12:00

Workshop 1: Knæklys – ikke kun til fest (Kemi)

Du kender det måske. Du knækker plastikrøret og væsken inden i lyser pludseligt op – så er der fest! Men den kemiske reaktion i rørene kan mere end bare være festlig. I denne workshop vil du fremstille dit eget ”knæklys” i reagensglas, du vil undersøge det udsendte lys og se, hvordan sådanne kemiske reaktioner kan bruges i ny forskning til at blive klogere på nogle af naturvidenskabens grundlæggende spørgsmål. 
 
Max deltagerantal: 18
Mødested: 
Foyer ved hovedindgangen til Institut for Kemi, Byg. 1510
Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C.
Kom i god tid, så I kan følges samlet.
 
 
Workshop 2: Rumlig statistik (Matematik) 
Statistisk data kommer oftest som tal i en tabel, men findes der andre former? I rumlig statistik lader vi os ikke begrænse til traditionelle tabeller fyldt med tal. I stedet vil vi se på, hvordan data kan repræsenteres og forstås i rumlige sammenhænge. Det kunne f.eks. være træers placering på et landkort. I vil få en indsigt i, hvordan man behandler denne type data samt den matematiske baggrund. I får selv lov til at lege med data, så det vil være nødvendigt at medbringe en computer.
 
Max deltagerantal: 30
Mødested: Aarhus Universitet, Bygning 1532, koll. G.
Medbring: Computer 
 
Workshop 3: Mammografi og PID-regulering
Alle danske kvinder mellem 50 og 69 år screenes hvert andet år for brystkræft. Det sker ved, at man laver en røntgenskanning af deres bryster; en såkaldt mammografi.
Røntgen er en 2D billedmodalitet, og det betyder, at man er nødt til at presse brystet så fladt som muligt for at kunne tage billederne. Det er temmelig ubehageligt. Derfor er man begyndt at bruge mere nænsomme algoritmer til at foretage sammenpresningen. Her kommer proportionel-integral-differential regulering (PID) ind.
 
PID er en feedback mekanisme, som kendes fra kontrolsystemer i industrien. Det er en simpel og effektiv måde at kontrollere en proces på, hvor man ser på:
 
P – processens nuværende tilstand. Værdien af P er proportionel til den nuværende tilstand.

I – processens historik. I er integralet af den foregående tilstand.

D – processens fremtidige tilstand. D er differentialet af den hast, hvormed tilstanden ændrer sig.

I øvelsen introduceres eleverne til programmering af arduino, PID-regulering og kalibrering af strain-gauges.
 
Max deltagerantal: 40
Forberedelse: Se følgende introduktionsvideoen til Arduino: https://aarhusuni.padlet.org/samuel/EKG/wish/2397007780
Hente og installere nyeste udgave af Arduino IDE, der er det program man bruger til at programmere microcontrolleren med: https://aarhusuni.padlet.org/samuel/EKG/wish/2397005911
Se følgende introduktionsvideoen til Mammografi: https://aarhusuni.padlet.org/samuel/PID/wish/2440483621
Se introduktionsvideoen til PID regulering:
 
Oplæg og opgaver
Præsentation og opgaver kan ses på dette link: https://aarhusuni.padlet.org/samuel/PID 
 
 
 
Formål
Seminar I: Fordybelsesworkshops på naturvidenskab og ingeniørvidenskab har blandt andet til formål at give konkrete indblik i de naturvidenskabelige og ingeniørvidenskabelige discipliner med afsæt i konkrete cases og herunder at vise nogle af de konkrete metoder, som de forskellige discipliner bringer i anvendelse.
 

Generelt om fordybelsesseminarerne

Fordybelsesseminarerne er struktureret således, at der er 10 seminarer, som I skal vælge 4 af. Der vil være ét fordybelsesvidenskab på Sundhedsvidenskab (HE), hvor I vil kunne vælge mellem forskellige fagområder, og der vil være tre fordybelsesseminarer på Naturvidenskab og Ingeniørvidenskab, hvor I ligeledes vælger mellem en ræke fagområder. Både VIA University College, Humaniora (Arts) og Samfundsvidenskab (BSS) udbyder to fordybelsesseminarer i henholdsvis Aarhus og Herning.

Vi anbefaler meget, at I ikke lader geografi, men interesse afgøre jeres valg mellem de forskellige muligheder.

Som udgangspunkt vil der kun være plads til, at I vælger 4 af de 10 tilbud, men når vi har set fordelingerne kan muligheder for yderligere deltagelse opstå.

 

  • Antal deltagere
    80
  • Type
    Obligatorisk