Introduktion til Technical Sciences (ingeniørvidenskab). Herning

Hvad er Technical Sciences (ingeniørvidenskab)? Hvordan adskiller det sig fra de andre fakulteter?
Hvem læser der? Hvem forsker der? Og hvad laver de egentlig?
Efter denne aften kan du danne dig svar på disse spørgsmål. Du vil høre lidt generelt om Technical Sciences (ingeniørvidenskab), du vil møde en forsker, du vil snakke med studerende, og du får selv fingrene ned i noget af det faglige stof, der er karakteristisk for ingeniørvidenskab.
Program:
16.00: Velkomst
16.05: Introduktionsforelæsning - mere info følger
17.00: Sandwichpause
17.30: Workshop - se info nedenstående.
19.30: Tak for i aften. Seminaret afsluttes i de respektive workshops
Workshop 1: Fra puls til programmering – EKG-måling med Arduino v/Frederik Ulbæk
Hvordan ser hjerteslag egentlig ud som data? I denne workshop dykker vi ned i kroppens elektriske signaler ved at måle EKG med en Arduino-mikrocontroller. Gennem både teori og hands-on arbejde lærer du, hvordan teknologi og sundhed flettes sammen. Du kommer til at opsætte udstyr, kode din egen måling og visualisere dine egne hjerteslag! Workshoppen kræver ingen forkundskaber og er perfekt til dig, der er nysgerrig på teknologi og kroppen. Arduino og EKG-udstyr stilles til rådighed under workshoppen.
Fag: Biologi, bioteknologi
Medbring: Computer
Forberedelse: Installér Arduino IDE inden workshoppen: https://www.arduino.cc/en/software.
Maks antal deltagere: 35
Workshop 2: Er der mad nok i fremtiden? v/Asta Lassen
Hvordan kan vi i fremtiden producere mere mad til verdens stigende befolkning og samtidig nedbringe landbrugets klima- og
miljøskadende effekter? Den animalske produktion er genstand for meget kritik i disse tider, men hvad er egentlig problemet med dyrene? Hvad er forskellen på klima- og miljøhensyn? Hvorfor er kvælstoffikserende afgrøder aka bælgfrugter for fede? Landbruget er en kompleks størrelse, men jeg vil forsøge at skabe et overblik og udvide jeres horisonter og viden, om den mad vi alle sammen spiser. I får selv lov til at dykke ned produktionen af forskellige madvarer, for på den måde at finde ud af, hvor problemerne er, og hvordan vi løser dem.
Fag: Biologi, bioteknologi, kemi, samfundsfag, innovation
Medbring: Computer
Forberedelse: Se film om kvælstof: https://youtu.be/VnSgpPm8Lsc?si=_ogXlsiAoaAtjVIW
Workshop 3: How to be cool? v/Rasmus Lundgaard Madsen
Hvorfor kan man stikke en hånd ind i en 200 grader varm ovn uden at brænde sig, men ikke ned i 100 grader varmt vand? Hvorfor er bænkene i en sauna lavet af træ? Og hvorfor er det en mega god ide at tage en kasket på, hvis man fryser? Vi vil dykke ned i termodynamikkens forunderlige verden og prøve at forstå de bagvedliggende teorier, som kan forklare nogle af hverdagens undrende spørgsmål. Undervisningen vil centrere sig om effektiv køling af dåsesodavand, hvor vi vil forsøge at implementere nogle af de fænomener som er præsenteret og slutte af med en kølekonkurrence.
Fag: Fysik
Forberedelse: Overvej følgende 2 scenarier:
1. Du skal lave frikadeller, men det kød du skal bruge ligger i fryseren og er dybfrossent. Hvordan vil du tø det hurtigst op, og hvorfor virker din metode?
2. Du får en ven på besøg en sommerdag, men jeres sodavand står i garagen og er 25 grader. Hvordan køler du hurtigst sodavanden til 5 grader, og hvorfor virker din metode?
-
Antal deltagere10
-
AnsvarligAA
-
TypeValgfri