Rusland - formet af krig

Aarhus Universitet, Campus Herning, lokale 3042, Birk Centerpark 15, 7400 Herning
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2023, 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
1-årigt
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Torsdag, 14. marts 2024 - 12:00

v/Niels Bo Poulsen, militærhistoriker samt leder af Institut for Strategi og Forsvarsstudier, Forsvarsakademiet

 

Med krigen i Ukraine er alles blik rettet stift mod Rusland, imens vi forsøger at forstå det uforståelige – at der igen er krig i Europa. Hvordan kan det ske?
 
Ruslands krige kan i stort omfang forklare den historiske udvikling, landet har været igennem. Militærhistoriker og leder af Institut for Strategi og Forsvarsstudier Niels Bo Poulsen tager os med gennem fem russiske krige – Napoleosnkrigene, Krimkrigen, 1. og 2. verdenskrig samt Ukrainekrigen – for at forstå nutidens Rusland.
 
Napoleonskrigene giver bl.a. indblik i den udenrigspolitiske tænkning, som præger nutidens Rusland. Kremls fortælling om krigen er, at den demonstrerede Ruslands vigtighed for Europa, og at den forståelse mellem Europas stormagter, som fulgte efter Wienerkongressen i 1814, den dag i dag bør være et eksempel til efterfølgelse.
 
Krimkrigen viser, hvordan indenrigspolitiske reformer i Rusland ofte har været affødt af militære nederlag, og den er samtidig interessant som udgangspunkt for at forstå, hvordan det russiske forsvar igen og igen har kæmpet med at følge med i de samfundsmæssige og teknologiske krav, moderne krig stiller.
 
1. verdenskrig, som endte katastrofalt for Rusland, skabte Sovjetunionen, men bidrog også til at brutalisere samfundet og radikalisere det politiske liv. 2. verdenskrig er i dag en central del af Putin-styrets fortælling om russisk nationalidentitet. Både mht. at fremstille omverdenen som truende og invasionsparat, men også mht. at skabe stolthed over, hvad Rusland formår, når dets styrker går i felten.
 
Ukrainekrigen er afsæt for at drøfte aktuelle udviklingstræk i det russiske samfund, herunder om det kan komme til et militærkup i Rusland og landets omfattende militarisering.
 
__________________________________________________________________________
 
Seminaret afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet Aarhus
 
 
 
 
 
  • Antal deltagere
    10
  • Type
    Valgfri