Eksperimentel-arkæologi - livestream med Henriette Lyngstrøm
v/Henriette Lyngstrøm, mag. art. & phd i arkæologi, Københavns Universitet
Det praktiseres som en underholdende og inddragende publikumsaktivitet på oplevelsescentre og museer. Men hvad er eksperimentel-arkæologi egentlig, og hvorfor anvendes det også på universiteter og forskningsinstitutioner?
Vikingeskibene på Roskilde Fjord, Kongehallen i Lejre og den romanske stenkirke på Hjerl Hede - af alle de redskaber, fagfolk anvender til at formidle deres forestilling om fortiden, er rekonstruktion et af de stærkeste.
Rekonstruktionerne bygger ofte på eksperimentel-arkæologiske forsøg - en metode, der placerer sig i spændingsfeltet mellem naturvidenskab, håndens værk og humaniora. Man kan sige, at man med eksperimentel-arkæologi prøver at tænke mennesket ind i materialet.
I foredraget bliver du præsenteret for nogle af de anerkendte videnskabelige forsøg, som har givet Danmark en helt enestående placering inden for eksperimentel-arkæologien. Kom med ned i detaljen med eksempler på forsøg med trækning af ringe til jernalderens ringbrynjer, tørvegravning med træspader, og udvinding af jern fra myremalm - forsøg, der alle har løst konkrete videnskabelige problemstillinger.
-
TypeValgfri