Seminar X: Afslutningsseminar: Fremtidens bæredygtige landbrug og fødevareproduktion

Farming
AU Viborg, Aarhus Universitet, Campus Viborg, Blichers Allé 20, 8830 Tjele
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Fredag, 30. august 2024 - 12:00

Make Farming Great Again...

Hvilken rolle spiller fødevareproduktion og landbrug spiller i den grønne udvikling?

Mange forbinder ikke nødvendigvis landbrug og fødevareproduktion med opfyldelse af klimamål, grøn omstilling, biodiversitet og sunde økosystemer. Tværtimod er landbruget for flere blevet en syndebuk, og den positive fortælling om landbruget kan være svær at få øje på. De gode histoirer findes dog derude - fx på AU Viborg (Aarhus Universitet, Campus Viborg). 

Til dagens seminar vil vi få ny viden om og fordybe os i, hvordan forskning i nye teknologier, bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion kan være af afgørende betydning for hele den grønne omstilling.

  • Hvad dækker det over, når vi siger ’Landbrug’ og ’Fødevareproduktion’?
  • Hvorfor er det vigtigt at forske i nye teknologier på disse områder? Hvor er der potentiale for udvikling?
  • Hvilken betydning har landbruget lige nu (både for natur, mennesker og den grønne omstilling), og hvilken betydning kan det få på sigt?
  • Hvad kan og skal fremtidens landbrug og fødevareproduktion?

Program

11.45: Afgang fra Aarhus eller fra Herning. Se busopsamlingssteder i henholdsvis Herning og Aarhus i højre side af skærmen.

13.00: Ankomst AU Viborg (Aarhus Universitet Campus Viborg)

13.15: Velkommen v/Anne Harrits, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt

13.20: Introduktionsforelæsning v/Charlotte Lauridsen, professor og institutleder, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, AU Viborg
Mere info følger

14.05: Kaffe og fordeling til workshops

14.25: Workshops (I får mulighed for at ønske workshop senere)

17.00: Fælles opsamling

17.30: Slut på det faglige program

18.00: Middag og socialt samvær

19.45: Afgang fra AU Viborg mod Aarhus eller Herning 

 

¡NB! Nedenstående workshops er eksempelworkshops fra 2023, vi opdaterer løbende beskrivelserne af workshops, som aftalerne falder på plads.

 

Workshop 1:         

Maks antal deltagere: 

Workshop 2: Klimavenligt grisekød v/Maria Eskildsen

I dag består en stor del af det foder, som bliver givet til danske landbrugsdyr af soja fra Sydamerika. Sojaimporten belaster klimaet i meget høj grad, og derfor er det vigtigt at undersøge alternative løsninger, som efterlader et lavere klimaaftryk.

Deltag i denne workshop og lær mere om bæredygtighedsudfordringer i forbindelse med sojaimport til grise i Danmark – specielt i en økologisk sammenhæng.

I vil komme med på et besøg på AU Viborgs ”økoplatform”, hvor vi lige nu har 150 økologiske grise boende.

Se et forsøg hvor grisene fodres med forskellige proteinniveauer af lokalt produceret protein. 

Hvordan kunne en salgsannonce for det her klimavenlige grisekød se ud? Det vil vi gerne have jeres bud på.

Maks antal deltagere: 20 personer

Workshop 3: Gain insight into the significance of soil structure through experiments and µCT (X-ray) images v/Jorge Federico Miranda Vélez & Mansonia P. Moncada
Soil structure is a vital property of the soil, briefly defined as the spatial arrangement of solids, voids and porous matrix. Together with the particle size distribution (the “texture”), soil structure determines a soil’s capacity to conduct water and gases like oxygen and CO2, to restrict/favor the movement of solutes, the growth of plant roots and the diversity of soil biota (microbes, invertebrates, etc.).

The soil structure greatly influences the leaching of various chemicals in agriculture, which ultimately end up in either groundwater or in lakes, rivers, and the ocean. This makes it important to study and understand the soil structure. Through presentation, experiments, and analysis of µCT images you will gain insight into the connection between soil structure, leaching and our environment.

In this workshop, we will demonstrate a benchtop* experiment to illustrate the phenomena of preferential water flow and solute bypass, both of which are determined by soil structure. Afterwards it’s your turn to experiment. You will work with simple analyses of 3D µCT (X-ray) images of soil cores, similar to how it’s done in a research setting. The images, software and instructions will be provided.

*Scientific experiment in a controlled environment. 

Maks antal deltagere: 10 personer

Workshoppen afholdes på engelsk 

Workshop 4: 

Workshop 5: Exploring the World of Plant-Based Food v/Juliana Trindade Martins
This workshop is 100% hands-on. Join the workshop to explore the significance of enhancing everyday dishes with protein-rich legumes. 
Participants will develop their creativity to create well tasting small dishes with grain legumes.

Maks antal deltagere: 25 personer
Workhoppen afholdes på engelsk

Workshop 6: Kultiveret kød – fremtidens bæredygtige kødproduktion v/Margrethe Therkildsen
Kultiveret kød er et bud på en bæredygtig kødproduktion, hvor vi udnytter at muskelceller kan dele sig og udvikle sig til en form for kød med samme proteinsammensætning, som vi kender fra konventionelt kød. På denne workshop vil du blive klogere på, hvorfor vi skal producere kød på en alternativ måde, hvordan vi kan gøre det, og hvornår det bliver muligt, og du skal selv bidrage med ideer til løsninger på nogle af de udfordringer der er, før kultiveret kød er tilgængeligt i supermarkedet.

Max antal deltagere: 25 personer

Workshop 7: 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vi arrangerer jeres sidste ATU-seminar i samarbejde med Aarhus Universitet og andre partnere.

Det bliver en dag med spændende forelæsninger, lærerige workshops, drøftelser på tværs af fagligheder, holdninger og interesser, og vi glæder os til at arrangere seminaret for jer.

Vi sørger for kaffe og kokosmakroner i løbet af seminaret, og vi regner med, at I deltager med det engagement, som vi har set så tit igennem jeres forløb på ATU.

Så bliver det et brag af en afslutning.

Dagens faglige indhold slutter kl. 17.30, og så stabler vi i fællesskab en god afslutningsmiddag sammen for hinanden, hvor maden bliver serveret, men hvor I iøvrigt er med til at definere indholdet og skabe den gode ATU-stemning.

 

  • Ansvarlig
    AA
  • Type
    Obligatorisk