Seminar M: Afslutningsseminar: Fremtidens bæredygtige landbrug og fødevareproduktion
Hvilken rolle spiller fødevareproduktion og landbrug spiller i den grønne udvikling?
Mange forbinder ikke nødvendigvis landbrug og fødevareproduktion med opfyldelse af klimamål, grøn omstilling, biodiversitet og sunde økosystemer. Tværtimod er landbruget for flere blevet en syndebuk, og den positive fortælling om landbruget kan være svær at få øje på. De gode histoirer findes dog derude - fx på AU Viborg (Aarhus Universitet, Campus Viborg).
Til dagens seminar vil vi få ny viden om og fordybe os i, hvordan forskning i nye teknologier, bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion kan være af afgørende betydning for hele den grønne omstilling.
- Hvad dækker det over, når vi siger ’Landbrug’ og ’Fødevareproduktion’?
- Hvorfor er det vigtigt at forske i nye teknologier på disse områder? Hvor er der potentiale for udvikling?
- Hvilken betydning har landbruget lige nu (både for natur, mennesker og den grønne omstilling), og hvilken betydning kan det få på sigt?
- Hvad kan og skal fremtidens landbrug og fødevareproduktion?
Program
11.45: Afgang fra Aarhus eller fra Herning. Se busopsamlingssteder i henholdsvis Herning og Aarhus i højre side af skærmen.
13.00: Ankomst AU Viborg (Aarhus Universitet Campus Viborg)
13.15: Velkommen v/Anne Harrits, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt
13.20: Introduktionsforelæsning: Fremtidens bæredygtige fødevarer – med fokus på at mindske antibiotikaresistens v/Charlotte Lauridsen, professor og institutleder, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, AU Viborg
En sund og bæredygtig fødevareproduktion er afgørende for at kunne brødføde verdens befolkning. En af de største udfordringer for den humane sundhed er antibiotikaresistens (AMR), idet WHO har anslået, at AMR i 2050 vil være den 3. hyppigste dødsårsag blandt mennesker globalt set. Der er således stort behov for at mindske risikoen for AMR-spredning, såfremt vi fremover skal kunne tilbyde antibiotikabehandling til syge mennesker, men også til veterinær behandling af dyr. En af mulighederne er at begrænse forbruget af antibiotika, som er direkte relateret til forekomsten af AMR. I Danmark andrager forbruget af antibiotika til håndtering og behandling af diarre-sygdomme hos grise den største del af antibiotika-forbruget blandt husdyr. Der er dog mange muligheder for alternativer til antibiotika hos grise, men det kræver en indsats for mange aktører, herunder at tilvejebringe den grundlagsskabende forskning i interaktionen mellem tarmens mikrobiom og kosten/ernæringen med henblik på at styrke grisens robusthed. Det er et område, hvor Aarhus Universitet gennemfører mange forskningsprojekter, herunder det internationale samarbejdsprojekt Pig-Paradigm (www.Pig-Paradigm).
14.05: Kaffe og fordeling til workshops
14.25: Workshops (I får mulighed for at ønske workshop senere)
17.00: Fælles opsamling
17.30: Slut på det faglige program
18.00: Middag og socialt samvær
19.45: Afgang fra AU Viborg mod Aarhus eller Herning
Workshop 1: Agrivoltaics and Social Acceptance: Balancing Energy and Food for a Sustainable Future v/Gabriele Torma and Alejandro Cordoba Ruiz
This workshop introduces students to agrivoltaics, an innovative solution combining solar energy production with agricultural land use. Using Virtual Reality (VR), students will explore real-life agrivoltaic installations and discuss the socio-economic and environmental benefits and challenges of this multifunctional land use system. Together, we'll brainstorm new ideas on how to integrate renewable energy and sustainable agriculture, considering perspectives from farmers, policymakers, and society to enhance the future of food production and energy security.
Workshoppen vil blive afholdt på dansk.
Maks antal deltagere: 10
Workshop 2: Er køer bange for høje mennesker? - Human Approach-øvelse med sortbrogede malkekøer v/Maria Eskildsen og Emma Hvidtfeldt Jensen
I denne workshop får I mulighed for at arbejde praktisk med at forstå koens adfærd og frygtrespons gennem en såkaldt "Human Approach" øvelse. Formålet med øvelsen er at undersøge, hvordan køer reagerer på menneskelig tilstedeværelse under forskellige forhold.
I skal selv være testpersoner og undersøge, om køer er mere bange for høje end lave mennesker, om ældre køer er mere frygtsomme end yngre dyr, og hvor tæt man kan komme på en ko, før den flytter sig. Denne viden er central i mælkeproduktionens daglige praksis, hvor håndtering af dyrene for eksempel ved vaccination eller kælvning kan være udfordrende, hvis køerne er ængstelige eller stressede. Derudover bidrager øvelsen til et mere sikkert arbejdsmiljø for landmanden især under drivning og malkning, når køerne er rolige og trygge ved menneskers tilstedeværelse. I vil opleve, hvordan forståelse for dyrs adfærd kan fremme dyrevelfærd og forbedre sikkerheden i fødevareproduktionen.
¡NB! Der vil være 15 minutters gang fra auditoriet til denne workshop.
Maks antal deltagere: 30 personer
Workshop 3: Learn about the importance of soil structure by examining soil samples and µCT (X-ray) imagesv/Jorge Federico Miranda Vélez & Mansonia P. Moncada
Structure is a dynamic property of the soil that can make the difference between healthy agriculture and bare, degraded land. Soil structure greatly affects plant roots, and the life of microbes and invertebrates in the soil, as well as the soil’s capacity to hold and conduct water and chemicals, allow the flow of gases like oxygen and CO2 and more.
Human activities such as tillage and traffic with heavy machinery often affect this structure and lead to negative effects such as soil compaction and erosion. Through hands-on activities with soil samples and µCT images you will gain insight into how compaction by traffic changes the many vital properties of the soil.
In this workshop, we will demonstrate a visual-tactile method for assessing soil structure and carry out a test for water flow in healthy and compacted soil samples. Afterwards, you will work on your computers with simple analyses of 3D X-ray CT images of soil, similarly to how it’s done in research. The materials, images, software and instructions will be provided.
Maks antal deltagere: 15 personer
Workshoppen afholdes på engelsk
Forberedelse: Følg instruktion i dokument i højre side "Forberedelse til workshop 3".
Workshop 4: Understanding the socio-economic impacts of sustainable agriculture v/Liping Hu
The workshop aims to help students understand the complex relationship between sustainable agriculture, food production, and society. The key focus would be sustainable consumption and sustainable supply chain management in agriculture. The two perspectives are important in reducing environmental impact (from a management science perspective).
Maks antal deltagere: 35 personer
Workshoppen afholdes på engelsk
Workshop 5: Exploring the World of Plant-Based Food v/Juliana Trindade Martins
This workshop is 100% hands-on. Join the workshop to explore the significance of enhancing everyday dishes with protein-rich legumes.
Participants will develop their creativity to create well tasting small dishes with grain legumes.
Maks antal deltagere: 40 personer
Workhoppen afholdes på engelsk
Workshop 6: Hvor neolitisk er du? v/Niels Nørkjær Johansen
Skiftet fra en tilværelse, hvor man udelukkende indsamler, jager og fisker sin mad til én, hvor man også producerer sin mad, er det største skel i menneskehedens historie – og det definerer begyndelsen på den del af forhistorien, som vi kalder neolitikum, eller ”den nye stenalder”.
Landbruget ændrer ikke kun vores mad og økonomi – det ændrer vores kroppe, vores sociale liv, vores identitet og vores tanker; ja, hele vores plads i verden. Men hvor neolitisk er du, jeg og vores samfund egentlig i dag?
Det spørgsmål forsøger vi sammen at besvare i denne workshop.
Maks antal deltagere: 45 personer
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vi arrangerer jeres sidste ATU-seminar i samarbejde med Aarhus Universitet og andre partnere.
Det bliver en dag med spændende forelæsninger, lærerige workshops, drøftelser på tværs af fagligheder, holdninger og interesser, og vi glæder os til at arrangere seminaret for jer.
Vi sørger for kaffe og kokosmakroner i løbet af seminaret, og vi regner med, at I deltager med det engagement, som vi har set så tit igennem jeres forløb på ATU.
Så bliver det et brag af en afslutning.
Dagens faglige indhold slutter kl. 17.30, og så stabler vi i fællesskab en god afslutningsmiddag sammen for hinanden, hvor maden bliver serveret, men hvor I iøvrigt er med til at definere indholdet og skabe den gode ATU-stemning.
-
AnsvarligAA
-
TypeObligatorisk