Seminar M: Afslutningsseminar: Fremtidens bæredygtige landbrug
Make Farming Great Again...
Hvilken rolle spiller fødevareproduktion og landbrug spiller i den grønne udvikling?
Mange forbinder ikke nødvendigvis landbrug og fødevareproduktion med opfyldelse af klimamål, grøn omstilling, biodiversitet og sunde økosystemer. Tværtimod er landbruget for flere blevet en syndebuk, og den positive fortælling om landbruget kan være svær at få øje på. De gode histoirer findes dog derude - fx på AU Viborg (Aarhus Universitet, Campus Viborg).
Til dagens seminar vil vi få ny viden om og fordybe os i, hvordan forskning i nye teknologier, bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion kan være af afgørende betydning for hele den grønne omstilling.
- Hvad dækker det over, når vi siger ’Landbrug’ og ’Fødevareproduktion’?
- Hvorfor er det vigtigt at forske i nye teknologier på disse områder? Hvor er der potentiale for udvikling?
- Hvilken betydning har landbruget lige nu (både for natur, mennesker og den grønne omstilling), og hvilken betydning kan det få på sigt?
- Hvad kan og skal fremtidens landbrug og fødevareproduktion?
Program
11.45: Afgang fra Aarhus eller fra Herning. Se busopsamlingssteder i henholdsvis Herning og Aarhus i højre side af skærmen.
13.00: Ankomst AU Viborg (Aarhus Universitet Campus Viborg)
13.15: Velkommen v/Anne Harrits, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt
13.20: Introduktionsforelæsning v/Jørgen Eivind Olesen, Institut for Agroøkologi, AU Viborg
Fødevarer er afgørende for vores liv, trivsel og helbred – de er også en del af vores kultur. Det samme gælder den måde fødevarer produceres på.
Ud over udledninger af CO2 fra fossile brændsler er landbrug og fødevareproduktion den væsentligste trussel mod planetens økosystemer.
Omstilling af fødevareproduktionen i en situation med stigende efterspørgsel er helt afgørende for at nå verdens bæredygtighedsmål.
Det er et meget komplekst område, men også et område med utroligt spændende muligheder på mange planer for at udvikle løsninger, der sikrer en bedre verden.
Det er samtidig et område, hvor Aarhus Universitet ligger i spidsen, og hvor vi med vores nye uddannelser får skabt et grundlag for ”real change”.
14.25: Workshops (I får mulighed for at ønske workshop senere)
17.00: Fælles opsamling
17.30: Slut på det faglige program
18.00: Middag og socialt samvær
19.45: Afgang fra AU Viborg mod Aarhus eller Herning
Workshop 1: Fra affald til bæredygtighed: Hvordan kan små dyr gøre en stor forskel for bæredygtigt landbrug v/Sara Thormose
Insekter kan leve af ting, som vi ikke kan bruge som foder til andre dyr eller mennesker. Derfor kan vi bruge insektlandbrug til at nedsætte klimaaftrykket fra andre dele af produktionskæden samtidig med, at vi producerer bæredygtigt protein m.m.
I denne workshop vil vi se på, hvordan vi avler insekter bæredygtigt, hvordan vi kan bruge insekter til at nedsætte affaldsmængden fra dansk landbrug, og hvilke produkter vi kan få fra insektproduktion.
Maks antal deltagere: 20 personer
Workshop 3: Gain insight into the significance of soil structure through experiments and µCT (X-ray) images v/Jorge Federico Miranda Vélez & Mansonia P. Moncada
Soil structure is a vital property of the soil, briefly defined as the spatial arrangement of solids, voids and porous matrix. Together with the particle size distribution (the “texture”), soil structure determines a soil’s capacity to conduct water and gases like oxygen and CO2, to restrict/favor the movement of solutes, the growth of plant roots and the diversity of soil biota (microbes, invertebrates, etc.).
Workshop 4: Hvor neolitisk er du? v/Niels Nørkjær Johansen
Skiftet fra en tilværelse, hvor man udelukkende indsamler, jager og fisker sin mad til én, hvor man også producerer sin mad, er det største skel i menneskehedens historie – og det definerer begyndelsen på den del af forhistorien, som vi kalder neolitikum, eller ”den nye stenalder”.
Landbruget ændrer ikke kun vores mad og økonomi – det ændrer vores kroppe, vores sociale liv, vores identitet og vores tanker; ja, hele vores plads i verden. Men hvor neolitisk er du, jeg og vores samfund egentlig i dag?
Det spørgsmål forsøger vi sammen at besvare i denne workshop.
Maks antal deltagere: 25 personer
Workshop 5: Exploring the World of Plant-Based Food v/Juliana Trindade Martins
This workshop is 100% hands-on. Join the workshop to explore the significance of enhancing everyday dishes with protein-rich legumes.
Participants will develop their creativity to create well tasting small dishes with grain legumes.
Maks antal deltagere: 25 personer
Workhoppen afholdes på engelsk
Workshop 6: Kultiveret kød – fremtidens bæredygtige kødproduktion v/Margrethe Therkildsen
Kultiveret kød er et bud på en bæredygtig kødproduktion, hvor vi udnytter at muskelceller kan dele sig og udvikle sig til en form for kød med samme proteinsammensætning, som vi kender fra konventionelt kød. På denne workshop vil du blive klogere på, hvorfor vi skal producere kød på en alternativ måde, hvordan vi kan gøre det, og hvornår det bliver muligt, og du skal selv bidrage med ideer til løsninger på nogle af de udfordringer der er, før kultiveret kød er tilgængeligt i supermarkedet.
Max antal deltagere: 25 personer
Workshoppen afholdes på engelsk
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vi arrangerer jeres sidste ATU-seminar i samarbejde med Aarhus Universitet og andre partnere.
-
TypeObligatorisk