ATU Fokus: Mød eliteforskerne!

Aarhus Katedralskole, Skolegyde, Nordhavnsgade 1, 8000 Aarhus
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 3. april 2017 - 12:00

Kom og hør tre eliteforskere fortæller om de nyeste naturvidenskabelige landvindinger

Hvert år rejser danske forskere ud til de bedste forskermiljøer i verden for at opnå ny viden og banebrydende forskningsresultater. Det er forskere, der bruger al deres tid på forskning. Det er ikke et arbejde – det er et fokus. Det er ikke en hobby, og det er heller ikke altid sjovt. Det er målet, der driver værket.

Nu har du muligheden for at møde EliteForskerne.

Mød tre af Danmarks mest talentfulde forskere, som Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har hædret med en EliteForsk-pris eller et EliteForsk-rejsestipendium. De tre prismodtagere er med til at udfordre vores forståelse af naturen og dens love. En af dem omdanner grafit til diamanter ved at ændre atomernes struktur i faste stoffer. En anden kortlægger 22.000 års økologisk historie - fra en udgravning i USA for at forstå pattedyrs funktion før og efter menneskets udbredelse. Den tredje har udviklet nanodroner, der kan aktivere kroppens eget immunforsvar, så det selv kan angribe kræftceller.

Det er alt sammen forskning, der er med til at sætte Danmark på det videnskabelige verdenskort.

Hør om deres banebrydende forksning, og hvad der motiverer dem til en forskerkarriere på eliteniveau - også når det ikke er sjovt.

Jens Holbech fra det Science and Technology, Aarhus Universitet leder os gennem arrangementet, som indledes med en videohilsen fra Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Alle er velkomne.

Program

Kl. 17.00: Velkomst ved Svend Thorhauge og videohilsen fra Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind.

Kl. 17.15: Fra billigt kul til dyre diamanter
EliteForsk-rejsestipendiat 2015, postdoc i materialekemi Morten Bormann Nielsen, iNANO, Aarhus Universitet
Det er alment kendt at høje tryk er i stand til at omdanne billigt kul til dyre diamanter. Hvad færre nok er klar over er at omkring 98 % af de 1000 tons diamant der hvert år bruges industrielt er kunstige og fremstillet ved højtrykssyntese. I mit foredrag vil jeg fortælle om de metoder man bruger når man udsætter materialer for tryk lige så store som de der findes tusinde af kilometer under jordens overflade, hvordan man samtidig måler deres atomare struktur ved store internationale partikelacceleratorer og hvad denne viden kan bruges til.

Kl. 17.50: Pause med sandwich

Kl. 18.20:  Pattedyrssamfund i over 22.000 år
EliteForsk-rejsestipendiat 2016 Rasmus Østergaard Petersen, Bioscience - Økoinformatik og biodiversitet, Aarhus Universitet

Kl. 18.55: Cancerimmunterapi - kuren mod kræft? 
EliteForsk-prismodtager 2017, professor i kemi Thomas Lars Andresen, DTU Nanotech, Danmarks Tekniske Universitet
Cancer immunterapi sigter mod at styrke kroppens eget immunforsvar og få kræftpatienters eget immunsystem til at dræbe kræftceller. Vi forsker i at udnytte kræftpatienters immunpotentiale og målrettet aktivere specifikke immunceller ved brug af ”nanodroner”.  Vores mål er at kræftpatienter kureres og gøres immune over for ny sygdom.

Kl. 19.55: Spørgsmål

Kl. 20.15: Slut

EliteForsk-priserne

Der er to kategorier af priser under EliteForsk-initiativet: EliteForsk-priser og EliteForsk-rejsestipendier

EliteForsk-prisen
EliteForsk-prisen gives til fremragende forskere i international særklasse under 45 år. Der uddeles fem priser årligt. EliteForsk-prisen er på 1,2 millioner kroner. 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1.000.000 går til forskningsaktiviteter.

Universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder med forskningsaktiviteter kan indstille kandidater til prisen. Alle indstillinger vurderes af Det Frie Forskningsråds bestyrelse, der udvælger og indstiller de fem kandidater til uddannelses- og forskningsministeren.

EliteForsk-rejsestipendier
Et EliteForsk-rejsestipendium er på 200.000 kr. og skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Der uddeles op til 20 EliteForsk-rejsestipendier årligt.

Universiteter og øvrige ph.d.-gradsgivende institutioner har kunnet indstille et antal kandidater til rejsestipendierne. Institutionernes indstillinger vurderes af bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd, der udvælger og indstiller de ph.d.-studerende til uddannelses- og forskningsministeren.

ATU Fokus: Mød eliteforskerne! er det næste arrangement, hvor I har mulighed for at invitere en ven eller veninde med, og hvor vi også inviterer særligt interesserede klasser fra jeres gymnasier til at være med.

Tilmeld jeres venner her.

Vi glæder os til at se jer.

  • Antal deltagere
    200
  • Type
    Valgfri