Seminar K: Fordybelsesworkshops på naturvidenskab og ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet
Fordybelsesworkshops på naturvidenskab og ingeniørvidenskab.
I får mulighed for at prioritere mellem de forskellige workshops, og I får besked om, hvilken workshop, I er kommet på.
Mødested:
Foyer ved hovedindgangen til Institut for Kemi, Byg. 1510
Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C.
Workshop 2: Se dit hjerte slå - lav dig egen EKG måler (Elektro- og Computerteknologi. Ingeniøruddannelserne)
Når hjertet slår, sker det i et velkoordineret mønster. Synkroniseringen heraf foregår via elektriske signaler, som man kan måle via EKG-målinger. I denne workshop får du mulighed for at lave din egen EKG måler, som også kan beregne og visualisere pulsen ved at analysere EKG signalet. Du bliver samtidig klogere på, hvordan elektronik og IT mere generelt kan bruges til at gøre en forskel for patienter og professionelle i sundhedssektoren.
Mødested:
I mødes i bygning 5125, lokale 408 (5125-408), Finlandsgade 22, 8200 Aarhus N
Max deltagerantal: 30
Workshop 3: Byg din egen nano-solcelle (iNANO)
Grätzel-cellen er en type solcelle, som er baseret på planters fotosyntese og måske kan fungere som et billigt og mere fleksibelt alternativ til traditionelle Si-baserede solceller. I øvelsen bygger eleverne selv solceller ved hjælp af dagligdagsmaterialer som termoglas, grafit, bærsaft og TiO2-nanopartikler, som bruges som hvidt farvestof i en lang række kommercielle produkter. Herefter testes og karakteriseres solcellerne.
Mødested:
Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Bygning 1593, lokale 320 (1593-320) Gustav Wieds Vej 22, 8000 Aarhus C
Mød op i foyer’en, så møder underviserne jer der.
Max deltagerantal: 20
I en superleder løber ledningselektronerne uden nogen modstand. Der sker derfor ikke noget energitab til termisk energi. På denne workshop skal I arbejde med to serier af eksperimenter. I den ene serie skal I eksperimentere med superledning, og I skal udføre eksperimenter, der illustrerer Meissner-effekten. I den anden serie skal I arbejde med flydende kvælstof og finde rumfanget af en mængde kvælstof, som er overgået fra flydende form til gasfase. I skal desuden ved hjælp af Ohms lov finde resistansen af en konstantantråd ved forskellige temperaturer.
Mødested:
I mødes med underviserne foran informationen i bygning 1520 (1520-120). Ny Munkegade 120, 8000 Aarhus C
(Selve øvelsen finder sted i bygning 1522, lokale 1522-211)
Kom i god tid, så I kan følges samlet.
Max deltagerantal: 24
Workshop 5: Løsninger på klimaproblemerne v/Christoffer Karoff og Christof Pearce, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet (Geoscience)
NB! Workshoppens sprog er engelsk
Gennem de sidste årtier er det blevet klart, at vores forbrug af kul, olie og gas har ført til en betydelig drivhuseffekt med stigende temperaturer og vandstand til følge.
Geologer arbejde til dagligt med at forstå disse klimaforandringer og med at undersøge, hvordan vi bedst minimere dem. Det foregår både ved at bruge geologiske arkiver til at undersøge, hvordan klimaet tidligere har ændret sig og ved at bruge satellitobservationer til at undersøge, hvordan klimaet ændrer sig i dag.
Workshoppen vil dels bestå af et rollespil og dels af et oplæg. I rollespillet skal I bruge satellitobservationer til at argumentere for, om det vindmøller eller solpaneler der er den bedste alternative energiform i Danmark. Til rollespillet skal I bruge jeres egen computer/bærbar. Oplægget vil beskrive, hvordan man kan bruge geologiske arkiver til at undersøge Jordens klimahistorie.
Mødested:
I mødes i Bygning 1671, lokale 137 (1671-137) (Institut for Geoscience), Høegh-Guldbergs Gade 2, 8000 Aarhus C
Mød op i god tid.
Max deltagerantal: 50 ATU'ere
Medbring computer
Generelt om fordybelsesseminarerne
Fordybelsesseminarerne er struktureret således, at der er 10 seminarer, som I skal vælge 4 af. Der vil være ét fordybelsesvidenskab på Sundhedsvidenskab (HE), hvor I vil kunne vælge mellem forskellige fagområder, og der vil være tre fordybelsesseminarer på Naturvidenskab (ST), hvor I ligeledes vælger mellem en ræke fagområder. Både VIA University College, Humaniora (Arts) og Samfundsvidenskab (BSS) udbyder to fordybelsesseminarer i henholdsvis Aarhus og Herning.
Vi anbefaler meget, at I ikke lader geografi, men interesse afgøre jeres valg mellem de forskellige muligheder.
Som udgangspunkt vil der kun være plads til, at I vælger 4 af de 10 tilbud, men når vi har set fordelingen, kan det godt være, vi åbner for, at man kan tilmelde sig et ekstra.
-
Antal deltagere125
-
TypeObligatorisk