Den grønlandske indlandsis - før, nu og i fremtiden

Aarhus Universitet, Institut for Matematik, Auditorium E, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2016, 2017 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 10. september 2018 - 12:00

v/Nicolaj K. Larsen

Grønlands indlandsis opfattes som et spejl på de klimavariationer, der påvirker hele jorden. Iskappen har derfor enorm politisk, medie- og forskningsmæssig fokus ikke mindst som følge af den globale opvarmning. Og det er heller ikke uden grund, at man er bekymret. Indlandsisen mister i øjeblikket ca. 300-400 milliarder ton is om året, hvilket svarer til en global havspejlstigning på 0,7-1-1 mm. Smelter indlandsisen helt bort, vil havniveauet globalt stige med mere end syv meter og derved føre til uoverskuelige konsekvenser for millioner af mennesker.
 
Men vi ved faktisk ikke rigtigt, hvor hurtigt Indlandsisen bidrager til de globale havspejlstigninger. I øjeblikket måler vi på hele indlandsisen bl.a. med satellitter. Men disse målinger rækker kun tilbage til 1970’erne, hvor man opsendte de første satellitter, og det er desværre ikke tilstrækkeligt til at lave pålidelige klimamodeller, der kræver meget længere tidsserier.
 
Danske forskere har været med til at udvikle nye metoder til at undersøge, hvordan indlandsisen reagerede på naturlige klimavariationer tilbage i fortiden. I foredraget giver lektor Nicolaj Krog Larsen fra Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter et indblik i udforskningen af den Grønlandske indlandsis og dens tidlige historie, som går mere end to millioner år tilbage.
 
Nicolaj Krog Larsen belyser, hvornår den nuværende Indlandsis opstod og belyser, om der har været perioder, hvor isen har været helt eller delvist bortsmeltet. Og videre fortæller han, hvordan forskerne bruger disse oplysninger til at fremskrive indlandsisens skæbne under den nuværende opvarmning.
 
Vi slutter af med at se på gamle flybilleder, der er indsamlet fra 1930’erne og fremefter og ser, hvordan de kan bruges til at kortlægge isens fluktuationer gennem de seneste 80 år.
 

Seminaret afholdes i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening.

I skal være opmærksomme på, at jeres reserverede plads bortfalder kl. 17. Det er derfor vigtigt, at I ankommer før kl. 17, selvom foredraget først starter kl. 17.15.

  • Antal deltagere
    25
  • Type
    Valgfri