Seminar L: Kunstig intelligens, Big Data, Tech-giganterne og fremtidens digitale samfund

Aarhus Universitet Herning, Lokale: 3107, Birk Centerpark 15, 7400 Herning
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2017 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Lørdag, 30. juni 2018 - 12:00
 
Hvad har Valdemar Sejr og Margrethe Vestager til fælles? Hvad har jura med Facebook, Google, Brexit og det amerikanske præsidentvalg at gøre?
 
De sidste mange år er det, man kan kalde computerkraften, vokset eksponentielt. Den har fordoblet sig selv hvert andet år. Samtidig har vi i dag svimlende mængder af digitale data – og vi kan bygge løsninger, der kan lære fra disse data og til en vis grad selv træffe beslutninger.
 
Et hverdagseksempel er, at det i dag er rimelig let at bestille og få leveret et automatisk vandgevær, et kamera, en række sensorer og et Jetson Board eller lignende. Tilsvarende er det overkommeligt at sætte dette op til at reagere på bevægelser i haven. Er vi i vanskeligheder under processen, kan vi jo søge hjælp på You Tube – vi kender proceduren når vi søger vejledning til vores udfoldelser i køkkenet.
 
Yderligere ved vi alle, at ”cats rule the internet”. Nettets Big Data om katte kan altså bruges til at lære din Jetson at genkende netop dette dyr og adskille kattene fra andre levende væsener. Alt-i-alt er det i dag en rimelig overkommelig opgave at hjælpe din mor ud af plagen med naboens kat ved hendes fuglefoderbræt – vel at mærke uden at vande postbuddet, naboerne og hunden.
 
Men digitaliseringen og de intelligente teknologier har samtidig vist sig at være i stand til at udfordre vores grundlæggende samfundsmæssige strukturer. Tech-giganternes monopoler på data om den menneskelige adfærd forvrider balancerne på markederne. Det er en del af baggrunden for, at vi hører så meget om den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, der med konkurrencelovgivningen i hånd gransker bl.a. Amazon, Apple, Google og Facebook. Men også de demokratiske processer kan påvirkes på nye måder, det lærte vi af Facebook & Cambridge Analytica-skandalen. Dertil kommer en ny og hidtil uhørt sårbarhed. Mange har nok glemt den to år gamle Wannacry, der bl.a. lukkede Mærsks intelligente transportsystemer. EU-lovgiver har imidlertid ikke glemt det – og er tiltagende bekymret for sårbarheden i vores kritiske infrastruktur; det digitale sundhedsvæsen, de digitale forsyningssystemer, kommunikationsnettene mv.
 
Vi er således ikke på vej ind i den digitale tidsalder. Vi er skam allerede trådt over dørtrinnet. Her er det, at Valdemar Sejr pludselig kommer ind i billedet. Mange har vel hørt vendingen, at ”med lov skal land bygges”, men de færreste ved, at dette stammer fra fortalen til Jyske lov fra 1241. Udsagnet har dog fået fornyet aktualitet, fordi den teknologiske udvikling sætter samfundet under pres. Etik, moral og digital dannelse er godt, men skal man bygge et digitalt samfund, er regler nødvendige.
 
Det har især EU da også forstået – og til dette fordybelsesseminar skal vi drøfte nogle af de forskellige tiltag til både at styrke og tæmme den digitale udvikling, der er en del af lovgivningsprogrammet knyttet til Det Digitale Indre Marked.
 
Program
16.00: Kort intro og præsentation af oplægsholdere og
16.05: Retssikkerhed og forvaltning v/Lisbeth Arne Nordager Thonbo
17.00: Sandwich
17.30: Retsikkerhed og forvaltning                                                                                  
18.00: Databeskyttelse med v/Thea Johanne Raugland
19.20: Afrunding
19.30: Afslutning
 
Formål:
Seminar L: Kunstig intelligens, Big Data, Tech-giganterne og fremtidens digitale samfund har blandt andet til formål at give jer et eksempel på klassisk samfundsvidenskabelig analyse med afsæt i en konkret case.

Generelt om fordybelsesseminarerne

Fordybelsesseminarerne er struktureret således, at der er 9 seminarer, som I skal vælge 4 af. Der vil være ét fordybelsesvidenskab på Sundhedsvidenskab (HE), hvor I vil kunne vælge mellem forskellige fagområder, og der vil være to fordybelsesseminarer på Naturvidenskab (ST), hvor I ligeledes vælger mellem en ræke fagområder. Både VIA University College, Humaniora (Arts) og Samfundsvidenskab (BSS) udbyder to fordybelsesseminarer i henholdsvis Aarhus og Herning.

Vi anbefaler meget, at I ikke lader geografi, men interesse afgøre jeres valg mellem de forskellige muligheder.

Som udgangspunkt vil der kun være plads til, at I vælger 4 af de 9 tilbud, men når vi har set fordelingen, kan det godt være, vi åbner for, at man kan tilmelde sig et ekstra.

 

  • Antal deltagere
    115
  • Type
    Obligatorisk