Verdens undergang: At tro, hvad vi ikke ved og ikke tro, hvad vi ved
At tro, hvad vi ikke ved og ikke tro, hvad vi ved
v/Peter Kemp, professor emeritus i filosofi, Aarhus Universitet
Svindende ozonlag, stigende vandstand, overbefolkning, flygtningestrømme, terrorisme, nye krigsformer, muterende bakterier, ukontrollerbare epidemier… der er grunde nok til at formode, at vores gamle verden ikke kommer til at bestå.
Hvorfor skulle mennesket som eneste art også være sikret evigt liv her på planeten? Og fører de mange forsøg på at frelse verden, med deres ideologi om bæredygtighed og dertil hørende restriktioner og forbud, til andet end ny moralisme og puritanisme? Hvad hvis vi prøver at tænke den tanke til ende, at menneskehedens, og altså ikke bare det enkelte menneskes, dage er talte? Er det en tanke, vi overhovedet kan rumme?
Der vil i de fem forelæsninger blive præsenteret forskellige tilgange til opfattelsen af mennesket som et artsvæsen, der ikke kan gøre sig håb om frelse fra undergangen.
Det er en tanke, som er dukket op til forskellige tider — den har været kendt fra hellenismens og kynismens dage til pessimismen og eksistentialismen. Men den er hidtil blevet fortrængt af fremskridtstro og vækstfilosofi. Måske fordi den har virket apokalyptisk og profetisk, bygget på spådom og overtro. I dag er det en tanke, som gøres aktuel af forhold, enhver kan konstatere.
Tilrettelægger: Søren Gosvig Olesen, lektor i filosofi, Københavns Universitet
Seminaret afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet Aarhus.
-
Antal deltagere20
-
TypeValgfri