Meteoriter

Aarhus Universitet, Institut for Matematiske Fag (Auditorium E) Ny Munkegade 118, bygn. 1530 8000 Aarhus C
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2013, 2014 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Onsdag, 23. september 2015 - 12:00

Meteoriter
- nøglen til vores og solsystemests oprindelse

ved Henning Haack

Den 15. Februar 2013 blev atmosfæren over Sibirien ramt af et klippestykke på ikke mindre end 10.000 tons. Det udløste en eksplosion 30 gange kraftigere end Hiroshima bomben og forårsagede mange sårede i byen Chelyabinsk. Jorden rammes hvert år af ca. 75.000 tons materiale fra rummet. De meste af materialet opsmeltes i den øvre atmosfære, enkelte stykker falder som meteoritter og de – meget sjældne – større stykker forårsager af og til katastrofer på både lokalt og globalt plan. Nedslag på størrelse med det i Sibirien sker ca. 1 gang/århundrede.

Henning Haack vil fortælle om det billede, vi kan tegne af vores eget solsystems oprindelse ved at se på meteoritter og ved at kikke på de steder i vores galakse, hvor der dannes solsystemer i dag.

Ved at kombinere data fra bl.a. astronomi og geologi kan vi i dag komme med et temmelig detaljeret bud på, hvordan solsystemet blev skabt og dermed nærme os et svar på, om der kunne være andre solsystemer med mulighed for liv.

Han vil også fortælle om Rosetta missionen og et helt centralt spørgsmål, når det drejer som jagten på liv: ”Hvor kom Jordens vand fra?”.

Han vil også fortælle om begivenheden i Sibirien og den trussel, som asteroider udgør mod Jorden. Hvad ved vi om den, og hvad gøres der for at imødegå den?

Henning Haack er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet og ansvarlig for den danske meteoritsamling. Han er desuden foredragsholder og forfatter til Gyldendals bog om meteoritter.

 

*OBS!
I skal være opmærksom på, at jeres reserverede plads bortfalder kl. 17. Det er derfor vigtigt, at I ankommer før kl. 17, selvom foredraget først starter kl. 17.15.

Seminaret afholdes i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening.

  • Antal deltagere
    60
  • Type
    Valgfri