Er det altid sundt at være slank?

Søauditorierne, Wilhelm Meyers Allè, bygning 1250.
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2011, 2012, 2013 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Herning
Viby
Sidste tilmeldingsfrist
Tirsdag, 11. februar 2014 - 12:00

Er det altid sundt at være slank?

Tirsdag den 25. februar 2014

Professor, overlæge Bente Klarlund Pedersen, Institut for Klinisk Medicin, Rigshospitalet, Københavns Universitet
Museumsinspektør Morten Skydsgaard, Steno Museet, Aarhus Universitet

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersens budskab "hellere fed og fit end slank og sløv" har rykket ved vores forestillinger om overvægtige og har været ét af de væsentligste bidrag til sundhedsdebatten de senere år.

Bente Klarlund beskæftiger sig i sin forskning med den engang ukendte "motionsfaktor" som senere fik navnet "myokiner", dvs. hormonlignende molekyler, signalmolekyler, som musklerne kun danner når vi rører os. Kendskabet til disse hormonlignende stoffer har ændret vores syn på musklerne der tidligere kun blev opfattet som mekaniske kraftorganer som kroppen betjente sig af til bevægelse. Musklerne udskiller altså stoffer som påvirker resten af kroppen. Det giver motionsdebatten et nyt grundlag. Bente Klarlunds forskning har haft betydning for sundhedsdebatten i Danmark med hensyn til hvordan motion rangerer i forhold til kostændringer og har givet anledning til det provokerende budskab at man kan være sund i (næsten) alle størrelser. Med andre ord er det bedre at være fed og fit end slank og sløv.

Anden del af foredraget drejer sig om Steno Museets udstilling 'Kære krop, svære krop' som blandt andet formidler den nyeste sundhedsforskning til unge. Forskning i unges trivsel peger nemlig på at der er nogle specifikke problemer knyttet til unges kropskultur: Antallet af overvægtige er stigende, forekomsten af spiseforstyrrelser er stigende og fx har 33 % af normalvægtige unge været på slankekur.

Udstillingen 'Kære krop, svære krop' får på en brugerinddragende måde unge til at reflektere over deres krop og det samfund som påvirker krop og sind. Udstillingen tager fat om udbredte fordomme om fedme, spiseforstyrrelser og pacificeringen af menneskekroppen. Bente Klarlunds forskning indgår i udstillingen som har fået mere end tusinde unge til at berette om deres forhold til deres egen krop.

 

OBS: Mød op i god tid, da pladsreservationer bortfalder kl 18.45. Der er dog tidligst adgang til auditorierne kl. 18.15

  • Antal deltagere
    25
  • Type
    Valgfri