Løsrivelsen (Teaterforestilling på Teater Katapult)
Rigsfællesskabets sidste dag
Hvad vil der ske, hvis Grønland og Færøerne en dag løsriver sig fra Danmark? Hvilket dystopisk mareridt vil opstå imellem disse tre lande? Og hvilke følelser kommer der i spil, når verdens sidste kolonimagt endeligt giver slip? Vi skruer tiden frem til den dag i 2033 hvor løsrivelses-processen markeres officielt. Mennesker på alle niveauer i samfundet er involveret i denne dags praktiske afvikling.
Dagen i dag vil vi altid huske,
I er blevet frelst fra Jeres fjender.
Der bor ikke længere Nordboere i vort land
I har vundet den endelige sejr.
(Fra Villads Villadsens digt ‘nalussûnerup târnerane’ om inuitternes udryddelse af de ”sidste” Nordboere ca år 1400)
LØSRIVELSEN handler om den fiktive dag i 2033 hvor Grønland og Færøerne løsriver sig fra Danmark. Centralt står 3 kvindelige studieværter i hver sit TV-studie der skal kommentere og styre dagen fra tidlig morgen til sen aften. De tre sidder i hver sin ende af Rigsfællesskabet og mødes aldrig, men deler skæbne i det øjeblik, teknikken invaderes af en kolonial dæmon, der får tiden til at gå i opløsning. Det tekniske uheld bringer os langt tilbage i tiden i en proces, som ingen levende kan kontrollere.
LØSRIVELSEN zoomer helt ind i menneskers drømme, frygt og dilemmaer og helt ud i det brede format i en art filmisk, magisk realisme. Det er visuelt og samtidigt intimt fortælleteater om et emne, som optager mange mennesker i Grønland, Færøerne og Danmark.
TRE LANDES PARADOKS
Teater- og performancekollektivet PARADOX, som består af kunstnere fra hele norden, undersøger hvilke følelser der ligger bag ønsket om selvstændighed, og hvad løsrivelsen kommer til at betyde – hvis den kommer – både for den enkelte og for landenes selvforståelser.
PARADOX har markeret sig med sanseligt og skarpt dokumentarteater. Ofte om politisk ømtålelige og svære emner. Også løsrivelses-problematikken er en øm tå og er tæt knyttet til den danske selvfortælling. Ikke mange i DK tænker over, hvordan en evt. løsrivelse vil påvirke den danske identitet/rolle i verden.
I Grønland og Færøerne er Rigsfællesskabet anderledes konkret. Her har man ikke den luksus at kunne fortrænge det. Man mindes om det hver dag. Rigsfællesskabet er en rest af kolonitiden, som udover at være administrativt forældet også er en påmindelse om dansk overherredømme i arktis. Samtidigt er der tætte og kærlige bånd mellem de tre lande. I sandhed et paradoks!
PARADOX har tidligere produceret ‘Welcome to Denmark’ om Danmarks asylpolitik, ‘ROMA’ om romaer i Skandinavien og ‘Fake News’ om medier, journalistik og demokrati.
-
Antal deltagere15
-
TypeValgfri