FN's 17 mål for en bæredygtig global udvikling handler om at ændre verden. Noget af det mest udfordrende i den sammenhæng handler om at ændre organisationsers og menneskers adfærd over hele verden. Hvad kan og hvad skal vi gøre som individer i en global verden for at sikre den bæredygtige fremtid? Og hvad kan og skal det globale fællesskab gøre i en individualiseret verden for at sikre den globale bæredygtighed?
Verdensmålene peger både indad og udad, og de favner væsentligt bredere, end mange tidligere havde regnet med.
På sommercampen vil vi tage verdensmålene seriøst, og vi vil medtænke dem, når vi kaster lys på de mange spændende udfordringer, der venter os i fremtidens fællesskab.
Temaet for dette års sommercamp er bæredygtighed, og I vil blandt andet få indsigter i bæredygtig udvikling og i bæredygtige løsninger, og forhåbentligt vil I også få bæredygtige perspektiver på jeres og vores fremtid.
Sommercamp 2019 arrangeres i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet, flere virksomheder og ATUMUN.
Ugen er fuld af faglige og sociale arrangementer, ekskursioner, simulering af FN-forhandlinger
Vi afslutter torsdag med samlet refleksion over ugen, inden vi rydder og pakker sammen.
En gruppe elever fra årgang 2017 har meldt sig som tutorer og vil være med til at gøre sommercampen til en uforglemmelig oplevelse.
Der er en deltagerbetaling på 500 kr. pr. deltager. Beløbet skal være indbetalt på reg.: 5077 konto: 0001255176 senest den 1. juni 2019.
Hvis I glæder jer bare halvt så meget som os, så kan det kun gå godt.
Kh.
Nis, Otto, Karoline, Birgit og Anne
#atumidt
12.00-13.00: Ankomst og registrering og sandwich
13.00-13.15: Velkomst
13.15-15.15:
Udenrigspolitisk Analyse: Hvad stater ”vil”, ”beslutter” og ”gør” v/Jonas Gejl Pedersen
Hvorfor valgte Rusland, at intervenere militært i Ukrainekrisen og annektere Krim i 2014? Hvorfor valgte USA, at invadere Irak i 2003? Hvorfor endte Cubakrisen i 1962 ikke med atomkrig? Hvorfor har verdens stater så svært ved, at finde fælles løsninger på verdens klimaproblemer? Disse spørgsmål er alle eksempler på, hvad studiet af udenrigspolitik beskæftiger sig med.
Forelæsning har et formål: At klæde dig godt på til, at kunne sætte dig i diplomatens sted og bruge et antal nøje udvalgte teorier og metoder indenfor udenrigspolitisk analyse til, at undersøge og vurdere staters udenrigspolitiske ambitioner, beslutningsprocesser og adfærd i og udenfor internationalt samarbejde med andre stater.
Kaffe
15.15-16.00: Indkvartering, udlevering af bestilte trøjer og spredt hygge
16.00-17.00: Introduktion til Model United Nations v/Frederik Hyldgaard Thomsen
17.00-17.30: Samling i tutorgrupper
17.30-18.15: Aftensmad
Ved denne workshop skal I designe, klargøre og afvikle et såkaldt haunted house, der er et spøgelseshus baseret på interaktivt totalteater. I deles ind i mindre grupper, som hver står for jeres eget haunted house. I skal forberede en historie, lave en rute, dekorere rummet, opsætte lyd og lys, instruere skuespillere, iklæde sig kostumer og lave makeup på skuespillerne. Derefter skal I bevæge jer rundt og opleve de andre gruppers haunted houses. Der vil være eksperter fra Dystopia til stede til at rådgive og vejlede. Workshoppen starter med et oplæg v. Architect of Fear Jonas Bøgh, som vil sætte rammen, når han fortæller hvordan Dystopia Entertainment designer haunted houses og giver idéer og fif til deltagernes egne opsætninger.
22.30-23.30: Social leg og hygge v. tutorer og studentermedhjælpere
Mandag (for den ene halvdel og tirsdag for den anden)
07.00-09.00: Morgenmad
07.20-08.25: Busafgang til ekskursioner
09.00-15.00: Undervisning på virksomheder
15.30-16.30: Bus retur
18.00-19.00: Aftensmad
19.30-21.30: Turnering i hold: Rundbold, fodbold, hockey, basket, høvdingebold, ultimate
Tirsdag (for den ene halvdel og mandag for den anden)
07.00-09.00: Morgenmad
09.00-12.00: ATU Model United Nations Clima Conference (ATUMUNCC)
Med globale udfordringer, kriser og konflikter, der går på tværs af samtlige landegrænser, er der i dag endnu mere behov for at finde internationale fælles løsninger til gavn for ikke bare de enkelte lande og stater, men til gavn for hele verden og alle verdens borgere.
De internationale og geopolitiske løsninger på de internationale og geopolitiske udfordringer er essentielle og nødvendige.
Og dem skal I til ATU Model United Nations Clima Conference på dette års sommercamp forsøge at finde og nå til enighed omkring.
I kan se frem til en hel dag, hvor det er jer, der skal sidde i diplomaternes stole og debattere klimaudfordringer og måske – eller måske ikke – forhandle jer frem til internationale og solide løsninger.
12.00-13.00: Frokost
13.00-16.00: ATUMUNCC fortsat
16.00-16.30: Udlevering af Monstre
18.00-19.00: Aftensmad
19.00- 21.00: Forberedelse af underholdning til festen
21.15-22.00: Samling i tutorgrupper
22.15: Gyserfilm for dem, der har lyst
Onsdag
07.00-08.30: Morgenmad
08.45-09.15: Morgensamling
09.15-10.00:
Dét vi taler om, når vi taler om klima og bæredygtighed v/Esben Bjerggard Nielsen, lektor i Retorik, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
Klimaforandringer har været på alles læber i mange år, men det betyder langt fra at emnet er uddebatteret. I den seneste tid har en række nybrud været med til at rykke på, hvordan vi offentligt taler om miljø- og klimaproblemer. Det ser man for eksempel når sproget i videnskabelige rapporter gøres hårdere, når børn og unge begynder at ytre sig og strejke for klimaet, når virksomheder begynder at bruge FNs bæredygtighedsmål i deres strategier og når ord som ”klimatosser” pludseligt cirkulerer i hverdagen. Medierne kaldte endda de nyligt overståede valg til Folketinget og Europaparlamentet for et ”klimavalg”. I dette foredrag er fokus netop på sådanne nye skift. Det er nemlig ikke lige meget, hvordan man taler om klima- og miljøspørgsmål, hverken politisk eller privat. Sproget er en del af den måde, vi skaber en social virkelighed. Foredraget er derfor et oplæg til refleksion over, hvilke ord og argumenter vi bruger i denne sammenhæng.
10.00-12.00: Workshops
Hvordan kan vi finde frem til fælles bæredygtige løsninger, hvis vi ikke opfatter ”problemet” på samme måde? Forstår fx en borger, en politiker og en læge bæredygtighed på samme måde?
I denne workshop vil vi gennem praktiske øvelser dykke ned i, hvordan vi med den humanistiske metode kan arbejde med bæredygtighed.
Workshop 2: Plastik – det 20. århundredes materiale v/Mogens Hinge I 1930’erne blev plastik introduceret som et nyt materiale i den vestlige verden. Det gav industrien helt nye fremstillingsmuligheder, og i dag er der plastik i rigtig mange af de brugsgenstande, vi omgiver os med i hverdagen. Dette fantastiske materiale har på godt og ondt været med til at skabe en helt ny forbrugerkultur. I denne workshop skal vi se nærmere på materialets kemi, mekanik og formgivningsmuligheder. Workshoppen består af et teoretisk oplæg samt eksperimentelle øvelser. Det er klart, at det kun er en lille øjenåbner til plastens vidunderlige verden med simple opstillinger, som kan laves alle steder – både hjemme og lokalt på gymnasierne.
Virksomheder står i stigende grad over for en forventning om, at de ikke alene har en holdning til, men også er aktive i forhold til bæredygtighed. Men hvad betyder bæredygtighed egentlig ud fra et virksomhedsperspektiv, og hvordan kan virksomheder integrere og arbejde med bæredygtighed i deres processer?
Vi ser også på udfordringerne ved at arbejde med bæredygtighed.Workshoppen består af et oplæg og efterfølges af diskussion af specifikke initiativer.
Workshop 4: Bæredygtighed, Lov & Retfærdighed v/Lærke AsssenbjergPå denne workshop undersøger vi i fællesskab bæredygtighed, lov og retfærdighed.
Her får du mulighed for at undre dig, stille spørgsmål og få indsigt i forholdet mellem bæredygtighed, samfundet og mennesket. Workshoppen vil være dialogbaseret ud fra en fastsat ramme
Description: In the path to decarbonisation, we look for tangible solutions that allow our societies to produce, transport, consume and develop in sustainable ways. On this workshop we will explore a mix of clean technologies (vehicles, storage and energy), how these may integrate into a sustainable system and where may each of us fit on this sustainable path; whether one is interested on engineering, design, business, analytics, or social elements.
12.00-13.00: Frokost
13.00-15.00: Gentagelse af workshops
15.00-15.20:
Aarhus Universitets arbejde med bæredygtighed v/Arnold Boon, Universitetsdirektøren
15.20-15.50:
Hvordan bruger en bæredygtig start-up kompetencer fra studerende på Aarhus Universitet? v/Pesitho
15.50-16.00: Q&A
16.00-17.00: Kollektiv forberedelse af aftenen
17.00-17.45: Egen tid før middag
17.45-18.30: Optakt til fest, fotografering, borddækningskonkurrence, velkomstdrink, gå til bords
18.30-01.00: Middag og fest
Torsdag
07.30-08.45: Morgenmad
09.00-09.15: Morgensamling
Hvorfor tiltrækkes vi af uhyggelige film, bøger og computerspil, og hvorfor virker den slags historier i det hele taget? Vi ved jo godt, at der hverken findes spøgelser eller vampyrer, men den velfortalte skrækhistorie kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på selv den mest forhærdede rationalist. Menneskedyrets fascination af uhyggelig underholdning skal forstås i lyset af vores evolutionshistorie og kognitive arkitektur, den måde vores centralnervesystem er skruet sammen på. I denne forelæsning med efterfølgende fælles diskussion skal vi tale om menneskets udvikling, gysergenrens struktur, funktion og historie samt de videnskabsteoretiske udfordringer ved at arbejde tværfagligt."
12.00-12.30: Årgangsrepræsentatnter, refleksion og læringspotentiale
12.30-13.30: Oprydning og tak for denne gang
Sandwich to go