Seminar L: Ulighed i sundhed og et indblik i læreruddannelsens teori og praksis. Fordybelsesseminar på VIA University College

VIA University College, Campus Nord, Hedeager 2, 8200 Aarhus N
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2023 – men du skal logge ind først.
Afdeling
1-årigt
Sidste tilmeldingsfrist
Søndag, 30. juni 2024 - 12:00

16.00 - 16.05: Velkomst v/ATU | Midt
16.05 - 16.25: Oplæg v. Lone Birkmose Bjerg, Brobygningskoordinator v. VIA University College, om professionsbacheloruddannelser og VIA University College’s uddannelsesudbud
16.30 - 17.30: Opstart af to parallelle workshops: 

Workshop 1: Tag med på en rejse ind i læreruddannelsens videns-, forsknings- og praksisunivers v/Leif Vibild, lektor i Pædagogik på Læreruddannelsen i Aarhus og en lærerstuderende

Workshop 2: Health Literacy v/Sanne Fuglsang Nyqiust og Lena Hohwü, undervisere på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus
 
17.30-18.00: Pause
18.00-19.45: Videre arbejde i og afrunding af workshops.
19.50-20.00: Afslutning i plenum
 
Workshop 1: Tag med på en rejse ind i Læreruddannelsens videns- forsknings- og praksisunivers
Du vil blive inviteret ind i et spændende akademisk felt, der befinder sig i spændet mellem teori og praksis. Workshoppen vil bl.a. tage sit udgangspunkt i følgende spørgsmål: På hvilket fundament sikrer vi, at kommende elever bliver livsduelige samfundsborgere? Hvordan kommer akademisk viden til at spille en værdifuld rolle på både individ- og samfundsniveau? 
Workshoppen vil tage sit udgangspunkt i lærerprofessionens forskellige vidensformer eksempelvis etisk, humanistisk og naturvidenskabeligt. Du vil derudover blive præsenteret for eksempler på lærerprofessionens anvendelse af akademisk viden, som har til hensigt at skabe de bedste forudsætninger for den kommende generation.
Du vil blive undervist af en erfaren lektor i pædagogik og en nuværende studerende. Vi håber, at det vil åbne for flere perspektiver - og at du derved får mulighed for at stille dine nysgerrige spørgsmål til både en ”ung” og en ”gammel”. 
 
Workshop 2:  Ulighed i sundhed og etisk grundlag
Jo dårligere borgerne er stillet socialt set, jo højere sygelighed og dødelighed har de statistisk set. 
Når risikoen for at blive syg og muligheden for at blive rask systematisk afhænger af sociale forhold som fx uddannelseslængde, indkomst og boligforhold, er der tale om social ulighed i sundhed. 
Sygepleje ydes til den enkelte, til familien og samfundet – betingelsesløst og uden nogen form for diskriminering. Sygeplejersken har en særlig forpligtelse over for sårbare grupper, som ikke kan tage vare på sig selv. 
Social ulighed i sundhed øges i Danmark. Samtidig har det danske sundhedsvæsen aldrig leveret flere ydelser med så høj effektivitet. 
I denne workshop kommer vi bag om det faktum, at vi har social ulighed i Danmark. Vi diskuterer det etiske grundlag, sygeplejersken står på i forhold til retfærdighed i muligheder, resultater og behandling.
I workshoppen kommer du også til at mærke nogle af sygeplejerskens opgaver på egen krop. Du får bl.a. målt dit blodtryk og iltmætning i vores simulationslaboratorium. Hvad bruger sygeplejersken disse målinger til?    
I workshoppen møder du to undervisere på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus og fire studerende.

Som forberedelse til Workshop 2 skal du orientere dig i følgende:
•    Video fra Sundhedsstyrelsen: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Ulighed-i-sundhed/Om-ulighed-i-sundhed (Vælg Samlet film (17m 22s))
•    Etisk grundlag for Sygeplejersker: Etisk grundlag for Sygeplejersker | dsr.dk

 

Formål:
Seminar L: Ulighed i sundhed og et indblik i læreruddannelsens teori og praksis. Fordybelsesseminar på VIA University College har blandt andet til formål at give jer indsigt i professionsuddannelsernes vidensdannelse og praksisformer med afsæt i konkrete uddannelser.

Generelt om fordybelsesseminarerne:
Fordybelsesseminarerne er struktureret således, at der er 8 seminarer, som I skal vælge 3 af. 
Der vil være to fordybelsesseminarer på Natural Sciences (naturvidenskab) og Technical Sciences (ingeniørvidenskab), hvor I skal vælge mellem en række workshops. Både VIA University College, Faculty of ARTS (humaniora) og Aarhus BSS (samfundsvidenskab) udbyder to fordybelsesseminarer i henholdsvis Aarhus og Herning. 

Vi anbefaler meget, at I ikke lader geografi, men interesse afgøre jeres valg mellem de forskellige muligheder.

Som udgangspunkt skal I vælge 3 ud af de 8 seminarer, men når vi har set fordelingen, vil der være god mulighed for, at I kan vælge flere seminarer ved at skrive til info@atumidt.dk

 

  • Antal deltagere
    25
  • Ansvarlig
    AA
  • Type
    Obligatorisk