ATU-deltager optaget på Oxford University
Efter en lang optagelsesproces med både flere prøver og flere interviews er tidligere ATU-deltager Cecilia Høgfeldt fra Årgang 2011 på Akademiet for Talentfulde Unge Midt blevet optaget på Oxford University og skal starte i oktober 2015 på en 3 årig bacheloruddannelse i Eksperimentel Psykologi.
Cecilia Høgfeldt satte i sin tid meget stor pris på det miljø af læringslystne og videbegærlige deltagere, Akademiet for Talentfulde Unge præsenterede hende for, og hun har en forventning om, at de kommende medstuderende på Oxford University også brænder efter mere viden, som hun selv gør.
Kimen om at studere på et af Englands eliteuniversitet blev blandt andet også lagt, da Cecilia på ATU hørte om muligheden for at studere i udlandet og mødte studerende, der gjorde det.
Optagelsesproceduren på Oxford University er omfattende og starter i oktober med en skriftlig ansøgning på 600-800 ord, hvor studierelevante aktiviteter blandt andet skal fremhæves. Herefter skal man igennem en TSA-test (Thinking Skills Assestment) i november for til sidst at være til ikke mindre end mellem 2 og 6 samtaler i december.
Men allerede i løbet af sin gymnasietid er det bestemt en fordel at være målrettet og ambitiøs både i forhold til skolearbejdet, men også i forhold til andre aktiviteter, idet Oxford University i deres udvælgelse både vægter karakterer, hvilke fag man har fulgt, hvilke opgaver man har skrevet, og hvilke andre aktiviteter, der kunne kvalificere til optagelse, man har lavet. ”Det er vigtigt at lave aktiviteter, der er relevante for et kommende studium og som falder i ens interesse, idet ens iver og dedikation for det felt, man søger, er alfa omega. Det er også vigtigt, at man tager ansvar, og at man får det dokumenteret,” fortæller Cecilia.
Cecilia, der blev student i 2014 med ene 12-taller og 1 enkelt 10-tal, har i en periode været ansat som underviser på Ikast-Brande Gymnasium. Men allerede i gymnasietiden var Cecilia målrettet og engageret, idet hun formåede at få etableret og udviklet en velgørenhedsorganisation, der samlede 102.000 kroner ind til Tanzania.
Efter at have deltaget i flere af Akademiet for Talentfulde Unges aktiviteter og seminarer på Aarhus Universitet blev Cecilia fortrolig med forskermiljøet på Aarhus Universitet, og Cecilia har derfor også kontaktet forskellige forskere fra Aarhus Universitet i sin konstante søgen efter at opnå mere viden, hvis hun følte sig inspireret af dem. En af de forskere, Cecilia kontaktede, er professor Morten Kringelbach, der udover at være Professor på Aarhus Universitet også er Associate Professor og Senior Researcher på Oxford University. Cecilia blev meget inspireret af Morten Kringelbachs arbejde, og hun skrev derfor til ham, allerede mens hun gik i 3. g. Siden har Morten Kringelbach og Cecilia haft flere korrespondancer, og Morten Kringelbach inviterede Cecilia til at deltage i Dansk videnskabernes selskabs internationale konference samt på et besøg både i Oxford og i Aarhus.
Som Cecilia udtaler; ”man skal ikke tøve med at kontakte personer, man er inspireret af og ser op til, måske åbner der sig muligheder ved netop at gøre det”.
Danske ansøgere til Oxford University ansøger på lige fod med engelske ansøgere og skal igennem det samme forløb. Der er dog nogle udfordringer ved at søge som dansker, idet det engelske karaktersystem ikke er sammenligneligt med det danske karaktersystem. På baggrund af ansøgernes karakterer, personlige ansøgning og testresultaterne kaldes kandidater til samtale. I ansøgningsprocessen lægges der stor vægt på, hvordan kandidaten håndterer løsning af opgaver, og hvordan kandidaten imødegår udfordringer inden for det fag, der ansøges om optagelse på. En del af samtalerne kan derfor eksempelvis være grafer, der skal forklares, analyseres og sættes i perspektiv.
Cecilia Høgfeldt er blevet optaget på et af Oxfords kollegier, hvor hun i hvert fald skal bo det første år, men meget gerne i alle 3 år.
Det koster 9.000 pund i undervisningsafgift at være studerende på Oxford University, så Cecilia er i fuld gang med at søge legater til at dække noget af den udgift. Cecilia kan få SU med til Oxford, men den kommer alene til at dække boligomkostningerne. Det er ikke muligt at tage taxameterpenge med til udlandet, hvorfor Cecilia er i gang med at søge legatstøtte til at finansiere undervisningsafgiften på Oxford.
Cecilia har høje forventninger og glæder sig meget til at påbegynde livet som studerende på Oxford University; ”Jeg glæder mig til at møde professorer, der virkelig brænder for det, de laver, og jeg glæder mig til at møde andre studerende, der er ligesom mig selv, altså som elsker skole og fordybelse. Jeg opfatter andres forskelligheder som styrker, der kan bidrage til at gøre én til et bedre menneske. ”
Cecilia flytter til Aarhus efter sommerferien, hvor hun skal arbejde med en forskningsgruppe på Aarhus Universitet, CFIN, for at få yderligere indsigt i universitetsforskning, inden hun starter på Oxford University i oktober.
Hør Cecilia Høgfeldts interview om sin optagelse til P4 Midt og Vest, søndag den 7. juni - kl. 08.15.