Vulkaner og samfund gennem tiderne

  • Tirsdag, 13. november 2018 - 18:45 til 21:00
  • Aarhus Universitet, Søauditorierne, Wilhelm Meyers Allé, bygning 1250
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2016, 2017 – men du skal logge ind først.
  • Afdeling: - Herning - Viby
  • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 12. november 2018 - 12:00
v/Christian Tegner, professor i geoscience, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og Felix Riede, professor i miljøhumaniora, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
 
Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og på, hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.
 
Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af,
hvordan vulkaner har påvirket samfund.
 
Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne; udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.
 
Det er ikke svært at regne ud, at planter, dyr og mennesker, som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer, blev voldsomt påvirket, men meget tyder på, at vulkanernes arm til tider var meget lang; evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.
 

Seminaret afholdes i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus og livestreames i flere byer.

Seminaret begynder kl. 19.00, men billetten er bortfaldet ved fremmøde efter kl. 18.45. Afkrydsning sker i nærheden af elevatoren på etagen på samme niveau som søen.

Er der livestreaming, du kan tage til, som er tættere på end Søauditorierne i Aarhus, er du velkommen til det. Du skal ikke tilmelde dig her på siden, men efter foredraget skrive til anne@atumidt.dk, at du har været til seminaret, og det vil blive registreret på din aktivitetsoversigt.

 
  • Antal deltagere: 30
  • Lærer: AA
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinBliv del af vores netværk